16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaUn bărbat a luat gripă aviară de la o vacă

Un bărbat a luat gripă aviară de la o vacă

Un bărbat care lucrează la o fermă cu vaci de lapte din Texas a luat gripă aviară de la vacă. Cazul vine după ce virusul specific păsărilor a îmbolnăvit cirezi de vaci de lapte în mai multe state americane.

Bărbatul este al doilea caz în Statele Unite de îmbolnăvire cu acest virus extrem de virulent care s-a răspândit la vacile de lapte din cinci state, au declarat luni oficiali federali și de stat.

Pacientul, care a prezentat ca singur simptom inflamația ochilor – conjunctivita, a fost testat pentru gripă la sfârșitul săptămânii trecute, cu teste efectuate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilo. Din aproximativ 15 persoane cu simptome asemănătoare gripei și posibilă expunere testate, doar acest muncitor a fost pozitiv. Acestuia i s-a spus să se izoleze și este tratat cu un antiviral.

„Pacientul a lucrat direct cu vacile bolnave la o fabrică de lapte, așa că cel mai probabil virusul a fost transmis prin acel contact apropiat”, a declarat Chris Van Deusen, purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate de Stat din Texas.

Primul caz în SUA, în 2022

Testarea persoanelor asimptomatice este puţin relevantă, din cauza ratei ridicate de rezultate fals pozitive, potrivit unui oficial federal din domeniul sănătății. Autoritățile sanitare spun că riscul pentru public este scăzut, dar că oamenii trebuie să-și ia măsuri de precauție în preajma animalelor bolnave.

Cazurile de gripă aviară la om sunt foarte rare. Dar experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de animale infectate cu acest virus.

Până acum, în Statele Unite fusese identificat un singur om infectat cu gripa aviară, în Colorado, în 2022. Persoana respectivă a fost implicată în sacrificarea păsărilor de curte despre care se presupune că ar fi fost infectate cu gripa aviară H5N1. Persoana a raportat oboseală pentru câteva zile drept singurul simptom, apoi și-a revenit, potrivit CDC.

Citește şi: Organizaţia World Central Kitchen îşi întrerupe activitatea în Fâşia Gaza după ce şapte angajaţi au fost ucişi într-un atac israelian

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS