13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInvazia microplasticelor

Invazia microplasticelor

Peste 380 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an. Plasticul este extrem de rezistent, dar atunci când începe să se degradeze, el eliberează particule mici de plastic în mediu.

Microplasticele, particule mai mici de 5 milimetri, și nanoplasticele, particule mai mici de 1000 de nanometri, au fost găsite aproape pretutindeni, inclusiv în unele locuri în care omul ajunge foarte greu.

Microplastic în placa arterială

Cercetătorii ce au lucrat la un studiu publicat săptămâna trecută într-un prestigios jurnal științific, The New England Journal of Medicine, au descoperit prezența microplasticelor în placa arterială a oamenilor. Studiul a fost realizat pe un lot de 250 de pacienți umani.

Cercetătorii au constatat că microplasticele din placa arterială au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și deces. Studiul nu dovedește cauzalitatea și este nevoie de mai multe cercetări pentru a arăta fără tăgadă această legătură.

În ciuda recunoașterii crescute a microplasticelor ca pericol pentru mediu, efectele acestor particule minuscule asupra sănătății nu sunt încă bine înțelese.

Micr-O(M)-plastic?!

Până în prezent, microplasticul a fost găsit în diferite părți ale corpului uman, inclusiv în scaun, urină, sânge, placentă și chiar în țesuturile și organele interne. Microplasticul poate trece bariera placentară, ajungând chiar și la făt în timpul sarcinii. Studiile au detectat particule de microplastic în scaun și urină, sugerând că aceste particule pot fi eliminate din corpul uman prin excreție naturală.

Este important de menționat că implicațiile pentru sănătate ale expunerii la microplastic în corpul uman sunt încă în curs de cercetare și înțelegere, iar mai multe studii sunt necesare pentru a evalua pe deplin riscurile asociate. Totuși, riscul ca microplasticul să cauzeze probleme la nivelul sănătății, deși neelucidat deplin, rămâne posibil.

Apă fără microplastic?

Un alt studiu publicat luna trecută a descoperit că se poate reduce cantitatea de microplastice pe care o bei prin simpla fierbere a apei. Studiul a descoperit că fierberea apei bogate în minerale timp de doar cinci minute poate reduce cantitatea de microplastic la care ești expus cu până la 90%.

Anumite sisteme avansate de filtrare a apei pot captura și ajuta la eliminarea anumitor fragmente de microplastic din apa de la robinet, dar cercetătorii au vrut să găsească alte opțiuni pentru a elimina microplasticele, mai ales că în țările mai sărace sunt necesare soluții mai ieftine și mai accesibile pentru apă curată.

Fierberea apei ar putea fi o soluție sigură și simplă care poate decontamina eficient apa de la robinet din gospodărie, dar este nevoie să existe un conținut de minerale suficient de mare al apei astfel încât microplasticele să fie captate practic în depunerea de calcar care se formează la fierberea apei dure.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS