17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTrei sferturi dintre copii au dinţi de lapte cariaţi

Trei sferturi dintre copii au dinţi de lapte cariaţi

75% dintre copiii cu dentiţie primară prezintă carii, conform unei cercetări derulate de Institutul de Sănătate Publică în şcoli din 36 de judeţe din România.

În luna martie, DSP Dolj derulează campania de informare, educare, comunicare „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” a cărei temă urmăreşte să atragă atenţia asupra importanţei sănătăţii orale ca parte a sănătăţii generale şi cunoaşterea metodelor adecvate de prevenire a afecţiunilor oro-dentare. Această lună a fost aleasă pentru desfăşurarea campaniei deoarece anual, în data de 20 martie, se serbează în toată lumea Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, cu scopul de a promova intervenţiile eficiente pentru sănătatea orală.

Trei sferturi dintre copii au dinţi de lapte cariaţi

Propunerea de derulare a campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” vine ca urmare a rezultatelor proiectului „Zâmbet şi educaţie”, desfăşurat în parteneriat de INSP cu UMF „Carol Davila” şi cu sprijinul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică. În cadrul acestuia s-au derulat activităţi de evaluare a stării de sănătate orală la nivelul cabinetelor de stomatologie din unităţile de învăţământ. S-au colectat date din 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti, în cadrul acţiunii fiind examinaţi de către medicii stomatologi şcolari peste 4000 de copii şi fiind intervievaţi prin chestionar autoadministrat părinţii acestora.

Rezultatele au evidenţiat o proporţie de 75% copii examinaţi care au dentiţie primară afectată de carii, pierdere de dinţi sau dinţi plombaţi din cauza cariilor. 51% dintre copiii examinaţi au dentiţie permanentă afectată de carii, pierdere de dinţi sau dinţi plombaţi din cauza cariilor. Cu toate acestea, din analiza percepţiei părinţilor asupra stării de sănătate orale a copiilor, 76% dintre părinţi au considerat starea de sănătate a dinţilor copiilor lor ca fiind bună, foarte bună sau excelentă.

Citeşte şi: Medic pedodont, despre sigilările dentare. Ce sunt și când se fac?

3,5 miliarde de oameni suferă de afecţiuni bucale

Afecţiunile cavităţii bucale cuprind în principal cariile dentare, boala parodontală, gingivitele, pierderea dinţilor (edentaţie), cancerul bucal, traumatismele oro-dentare. Cele trei afecţiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală şi calitatea vieţii oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor şi pierderea severă a dinţilor.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, aproximativ 3,5 miliarde de oameni suferă de afecţiuni bucale. Aceste afecţiuni sunt cauzate de o serie de factori de risc modificabili comuni multor boli netransmisibile. Printre aceştia se numără consumul de zahăr, consumul de tutun, consumul de alcool şi igiena precară, precum şi determinanţii sociali şi economici care stau la baza acestor comportamente. Peste 530 milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinţilor primari (dinţii de lapte) şi 796 milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

Campania derulată la nivel naţional în luna martie are ca scop promovarea importanţei sănătăţii orale ca parte a sănătăţii generale a copiilor precum şi a aspectelor cu privire la formarea unor deprinderi sănătoase de igienă orală, cunoaşterea metodelor de prevenire a afecţiunilor oro-dentare şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS