17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpune-mi ce mănânci dimineața ca să-ți spun dacă ești atrăgător

Spune-mi ce mănânci dimineața ca să-ți spun dacă ești atrăgător

Cercetătorii din Franța au descoperit că persoanele care au luat un mic dejun bogat în carbohidrați rafinați au fost considerate mai puțin atrăgătoare decât cele care și-au început ziua cu carbohidrați nerafinați mai sănătoși.

Oamenii de știință de la Universitatea din Montpellier cred că schimbarea subtilă a atractivității faciale poate fi determinată de schimbările de zahăr din sânge și de insulină care pot afecta aspectul pielii și pot avea efecte pe termen lung asupra hormonilor sexuali, notează Hotnews.

Ce mâncăm ne facem mai mult sau mai puțin atractivi

„Este surprinzător să ne gândim, dar alegerile noastre alimentare pot avea efecte rapide asupra aspectului nostru”, a declarat dr. Claire Berticat, biolog evoluționist și primul autor al studiului. „Aceste schimbări fiziologice ar putea modifica subtil trăsăturile faciale, având un impact asupra modului în care ceilalți percep atractivitatea.”

Detaliile studiului

Cercetătorii au recrutat 52 de bărbați și 52 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și i-au repartizat în mod aleatoriu să ia un mic dejun de 500 de calorii bogat în carbohidrați rafinați sau nerafinați.

Micul dejun cu carbohidrați rafinați a inclus o baghetă franțuzească făcută din făină măcinată industrial, gem, suc de mere sau de portocale și ceai sau cafea cu zahăr la dispoziție. Masa cu carbohidrați nerafinate era formată din pâine integrală, cu unt și brânză, o portocală sau un măr și ceai sau cafea fără zahăr.

Oamenii de știință au măsurat nivelul de zahăr din sânge al voluntarilor înainte și după ce au mâncat și apoi au făcut fotografii cu capul participanților în condiții de iluminare controlată. Fotografiile au fost apoi transmise unor grupuri de evaluatori pentru a estima cât de bătrâni, cât de masculini sau feminini și cât de atractivi arătau indivizii.

Scriind în Plos One, cercetătorii susțin că consumul de carbohidrați rafinați la micul dejun a scăzut atractivitatea facială pentru bărbați și femei, deși efectele pe termen lung ale consumului de astfel de alimente, desprinse din chestionarele completate de voluntari, au fost mai complicate.

„Efectul variază în funcție de sex și de tipul de masă, subliniind relația complexă dintre alimentație și atractivitate”, a declarat Berticat. „Constatările noastre servesc drept o reamintire convingătoare a impactului de anvergură al alegerilor alimentare nu numai asupra sănătății, ci și asupra trăsăturilor care au o importanță socială deosebită, cum ar fi atractivitatea facială.”

Care este legătura dintre zahăr și atractivitate

Carbohidrații rafinați pot produce vârfuri de zahăr în sânge, pe care organismul le contracarează prin eliberarea de insulină. Acest răspuns poate duce la scăderea prea mare a nivelului de zahăr, o afecțiune numită hipoglicemie, și poate afecta fluxul sanguin și aspectul pielii. În cadrul studiului, doar micul dejun cu carbohidrați rafinați a produs hipoglicemie.

David Perrett, profesor de psihologie la Universitatea St Andrews, care a studiat indicii faciale pentru sănătate, a declarat că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că dieta afectează atractivitatea. Fructele și legumele îmbunătățesc atractivitatea prin creșterea pigmenților vegetali numiți carotenoizi în piele, a spus el, în timp ce dietele bogate în zahăr ar putea îmbătrâni pielea.

„Autorii sugerează că carbohidrații rafinați ar putea afecta fluxul sanguin periferic”, a spus Perrett. „Fluxul sanguin poate schimba foarte rapid aspectul pielii. Se poate vedea impactul în câteva secunde în cazul senzației de rău, când sângele se scurge din piele. Am constatat că majoritatea oamenilor arată mai sănătoși și mai atrăgători atunci când culoarea pielii lor reflectă o ușoară creștere a sângelui oxigenat”.

Întrebată ce sfat le-ar da oamenilor care doresc să arate cât mai bine, Berticat a spus: „Știm că carbohidrații rafinați au un impact negativ asupra sănătății și acesta este un motiv suficient pentru a limita consumul lor.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS