5.1 C
Craiova
luni, 11 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSunt eficiente suplimentele cu colagen?

Sunt eficiente suplimentele cu colagen?

Suplimentele cu colagen sunt foarte populare în industria produselor de sănătate și frumusețe, dar cât de eficiente sunt cu adevărat? Iată ce spun studiile și specialiștii.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și are câteva roluri esențiale. El este o componentă de bază a țesuturilor conjunctive: pielea, tendoanele, cartilajele, ligamentele și oasele.
Colagenul este format din fibre subțiri și rezistente care conferă acestor țesuturi structură, rezistență și elasticitate. Chiar numele său descrie funcțiile colagenului în organism. El își are originea în cuvântul grecesc „kolla”, care se traduce prin lipici.

Cantitatea de colagen scade după 25 de ani

Începând cu vârsta de 25 de ani, cantitatea de colagen din corp scade treptat, cu circa 1% pe an, arată unele studii. La femei, el se diminuează într-un ritm mai accelerat după instalarea menopauzei. Calitatea colagenului se reduce și ea odată cu înaintarea în vârstă.
Cantitatea exactă de colagen din corp nu poate fi măsurată exact, dar declinul lui poate fi văzut și simțit. La nivelul articulațiilor, apar durerile și mobilitatea redusă, la nivelul pielii devin vizibile ridurile, iar masa musculară începe să scadă.

Cât de bine se asimilează colagenul din suplimente

Suplimentele care conțin colagen au devenit foarte populare în industria produselor de sănătate și frumusețe. Ele sunt comercializate sub formă de capsule sau pulbere cu administrare orală, iar producătorii lor promit stimularea producției naturale de colagen în corp, „ștergerea” ridurilor, întărirea oaselor, părului și unghiilor sau refacerea cartilajului articular.
Eficacitatea suplimentelor cu colagen în obținerea acestor rezultate este un subiect disputat în comunitatea științifică. „Mulți oameni se întreabă cât de eficient reușim să absorbim orice formă utilă de colagen sau componentele lui peptidice în timpul procesului de digestie”, a spus pentru publicația Verywell Health dr. Kristina Collins, dermatolog certificat din Austin, Texas.

Multe dintre suplimentele disponibile pe piață conțin colagen hidrolizat. Acesta este parțial descompus și ar fi mai ușor de absorbit în corp. Nu există dovezi concludente cu privire la tipul ideal de colagen care poate fi administrat sub formă de supliment alimentar, potrivit specialistului dermatolog.

Ce spun studiile

Unele cercetări științifice susțin beneficiile pentru sănătate și frumusețe ale colagenului administrat sub formă de suplimente alimentare.

O meta-analiză publicată în 2021 în International Journal of Dermatology concluziona că administrarea unor astfel de suplimente pentru o perioadă de 90 de zile poate reduce ridurile și asigura un plus de hidratare și elasticitate pielii.
Un alt studiu, din 2022, la care au participat 100 de voluntari, arăta că suplimentele care conțin colagen cu greutate moleculară mică pot atenua ridurile și crește elasticitatea tenului îmbătrânit fără a avea efecte adverse.
Alte studii nu au identificat beneficii semnificative ale suplimentelor care conțin colagen sau au ajuns la rezultate contradictorii. Unii specialiști sunt de părere că ele sunt descompuse în aminoacizi în tractul digestiv și colagenul nu poate fi asimilat direct pentru a fi utilizat în sinteza de colagen nou.

Deși aceste studii susțin administrarea orală a colagenului, promisiunile producătorilor de suplimente alimentare depășesc dovezile susținute științific, a declarat pentru publicația Verywell Health dr. Kunal Malik, dermatolog în New York.

Citeşte continuare pe Medicool.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS