14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSuedia vrea să devină prima "țară de nefumători" din lume

Suedia vrea să devină prima „țară de nefumători” din lume

Suedia este pe cale să devină prima „țară de nefumători” din lume, conform datelor publicate de agenția Bloomberg. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, iar dacă va menține ritmul, rata fumatului va scădea sub 5% în 2024, nivel la care o țară se poate declara nefumătoare.

Rata fumatului în Suedia a scăzut cu peste jumătate în ultimii 15 ani, arată reportajul Bloomberg. Mulți asociază renunțarea la fumat a suedezilor cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor mici pliculețe cu nicotină pentru uz oral.

În 12 ani procentul fumătorilor a scăzut cu două treimi

Snus face parte din cultura populară suedeză de peste 200 de ani. Recent, a redevenit foarte popular și oferă o opțiune în ceea ce privește renunțarea la fumat, fără a renunța însă și la nicotină. În prezent, aproximativ 14% din populația Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia. Pe măsură ce utilizarea acestora a crescut, incidența fumatului a mers în direcție opusă. În 2004, aproximativ 14% dintre bărbați și 19% dintre femei în Suedia fumau zilnic. În 2022, aceste procente au scăzut cu aproximativ două treimi.

Suedia are una dintre cele mai scăzute rate din Europa de cancer asociate fumatului

În ciuda creșterii consumului de snus, criticat de unii, Suedia se mândrește cu cele mai scăzute rate de cancer asociate fumatului la nivelul mediei bărbaților europeni, iar în 2019, FDA (Administrația americană pentru controlul alimentelor și medicamentelor) a declarat opt soiuri de snus suedez ca fiind mai puțin riscante decât țigările. Autoritatea de reglementare americană a declarat că utilizarea acestor produse cu nicotină prezintă riscuri mai mici de cancer. Cu toate acestea, nicotina creează dependență.

Alternativele la fumat care nu ard tutunul devin „prea populare, prea repede“

Recent, directorul executiv al British American Tobacco Tadeu Marroco a declarat că aproximativ 100 de milioane de oameni, adică circa 10% dintre fumătorii din lume, folosesc deja alternative la fumat care nu ard tutunul, iar compania de cercetare InsightAce Analytic Pvt Ltd. estimează că piața acestor produse valorează în prezent peste 27 de miliarde de dolari, comparativ cu piața globală a țigărilor care se ridică la 900 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, având în vedere reglementările acestor noi produse prin care se limitează accesul consumatorilor la alternative la fumat, viitorul lor poate depinde de acceptarea conceptului de reducere a riscurilor asociate fumatului, o paradigmă care susține alternativele de fumat mai sigure.

În timp ce organizații precum Serviciul de Sănătate din Marea Britanie adoptă la scară largă acest concept de reducere a riscurilor, mergând până acolo încât oferă gratuit kituri de vapat fumătorilor, alte organizații precum Organizația Mondială a Sănătății sau Comisia Europeană sunt îngrijorate că aceste produse devin prea populare prea repede, mai ales că, spun ei, nu există încă suficiente dovezi privind efectele lor pe termen lung.

Citește și: Fântâna Leilor din Roma, vandalizată de activişti pentru drepturile animalelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS