11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateRujeola face ravagii. Specialiștii recomandă și vaccinarea adulților

Rujeola face ravagii. Specialiștii recomandă și vaccinarea adulților

Rujeola stârnește îngrijorări din ce în ce mai mari la nivel global ca urmare a scăderii acoperirii vaccinale și a creșterii fulminante a numărului de cazuri în ultima perioadă. Specialiștii recomandă inclusiv vaccinarea adulților pentru a stopa focarele.

Săptămâna trecută, filiala europeană a OMS a făcut apel la intensificarea campaniei de imunizare, avertizând că numărul cazurilor de rujeolă înregistrate în Europa între lunile ianuarie şi octombrie 2023 a fost de 30 de ori mai mare comparativ cu anul 2022.

Rujeola, cea mai infecțioasă boală cunoscută

Rujeola este o boală mai infecțioasă decât oricare alta cunoscută de știința medicală, transmite publicația 360medical. Numărul R al rujeolei (numărul mediu de persoane pe care o persoană infectată cu virusul va continua să le infecteze) de 15 sau mai multe persoane pune în umbră chiar și cele mai galopante variante ale SARS-CoV-2.

Vaccinul a redus mortalitatea de la 2,6 milioane la 73.000

2,6 milioane de copii mici mor în fiecare an din cauza rujeolei, iar alte milioane suferă complicații grave, precum leziuni cerebrale sau surzenie.
Rujeola, cunoscută popular și sub numele de pojar, este o boală extrem de contagioasă, gravă, care se transmite prin aer, și este cauzată de un virus care poate duce la complicații grave și la deces.
În urma eradicării cu succes a variolei în anii 1970, un efort similar de vaccinare la nivel mondial a redus mortalitatea prin rujeolă de la 2,6 milioane în 1980 la 73.000 până în 2014.

Din cauza acestei infecțiozității sale, nu a fost niciodată foarte posibil să se ajungă la eradicarea bolii, dar multe țări au fost declarate fără rujeolă de către OMS.
Totuși, această realizare nu este neapărat permanentă. Marea Britanie a fost considerată fără rujeolă în 2016, dar și-a pierdut statutul doar doi ani mai târziu.

Estimările arată că vaccinul ROR a salvat 56 milioane de vieți

Principala armă în războiul împotriva rujeolei a fost vaccinul ROR, implementat începând cu 1971, care oferă, de asemenea, imunitate împotriva oreionului și rubeolei – două alte virusuri cu efecte potențial neplăcute pe termen lung.
Implementarea la nivel mondial a vaccinului ROR a fost probabil cel mai mare triumf în materie de sănătate publică din ultimul sfert al secolului XX, salvând cel puțin 56 de milioane de vieți, potrivit estimărilor OMS.

O legătură între vaccinul ROR și autism a dus la ezitare vaccinală

Până când, în 1998, a apărut un obstacol, când un articol apărut în revista The Lancet, sugera o legătură între vaccinul ROR și autism. În 2010, lucrarea a fost retrasă, iar autorul principal, Andrew Wakefield, a fost exclus de la practicarea medicinei în Marea Britanie.
În ciuda numeroaselor studii care au confirmat atât eficacitatea, cât și siguranța vaccinului ROR și care nu au găsit nicio legătură cu autismul, mulți oameni au început să se răzgândească înainte de a-și vaccina copiii.
Ezitarea vaccinală se instalase, iar rujeola a început să se întoarcă insidios, numărul deceselor la nivel mondial urcând la 136.000 în 2022.

Specialiștii vorbesc despre vaccinarea adulților

Vaccinul ROR nu este doar pentru copii, spun experții în Sănătate.
Chiar dacă un adult a primit ROR în copilărie sau a supraviețuit unei infectări cu virusul rujeolic, imunitatea sa poate scădea.
Deși riscul unui al doilea atac suficient de grav pentru a produce simptomele observate la copiii neprotejați este foarte mic, vaccinul ROR pentru adulți merită totuși să fie aplicat, deoarece nu se limitează la protejarea persoanei care primește vaccinul. Prin întărirea imunității adulților împotriva acestor trei virusuri, scade probabilitatea unei infecții asimptomatice și previne ca un adult să devină un purtător involuntar.

Ce beneficii ar aduce vaccinarea ROR a adulților

Vaccinul ROR pentru adulți poate contribui la restabilirea unei părți din imunitatea colectivă care a fost pierdută din cauza ezitării vaccinării. Bebelușii cu vârsta sub un an nu pot primi ROR, astfel că ei sunt cei mai vulnerabili.
Optarea pentru ROR pentru adulți ajută la protejarea acestor bebeluși împotriva rujeolei și ajută la prevenirea rubeolei la femeile însărcinate și la bebelușii acestora.

În cazul bărbaților de o anumită vârstă, optarea pentru ROR pentru adulți i-ar putea proteja individual împotriva orhitei – temuta inflamație a testiculelor care este un simptom al oreionului la bărbații maturi.
Virusul rujeolei poate afecta memoria imunitară a organismului, provocând așa-numita amnezie imună.
Prin protejarea împotriva rujeolei, vaccinul împiedică organismul să își piardă memoria imună și își păstrează rezistența la alte infecții. Specialiștii recomandă imunitatea colectivă împotriva rujeolei și prin vaccinarea adulților.

Citește și: Cum vorbim cu copilul despre droguri. Sfaturile psihologului Mihaela Sârbu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS