15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia, locul 1 în UE la decese din cauze prevenibile și tratabile

România, locul 1 în UE la decese din cauze prevenibile și tratabile

​România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate de pe continent și se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023.

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România rămân cele mai scăzute dintre țările UE, în timp ce numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate – doar unul din 3 români plătește asigurare de sănătate. Speranța de viață în România este mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre, conform hotnews.ro.

Țara noastră, cel mai mare număr de decese atât din cauze prevenibile, cât și din cauze tratabile din UE

Țara noastră are cel mai mare număr de decese atât din cauze prevenibile, cât și din cauze tratabile din Uniunea Europeană, arată raportul Starea Sănătății în UE.

Mortalitatea prevenibilă este considerată un indicator al eficienței politicilor publice de prevenție, în timp ce mortalitatea din cauze tratabile este considerată un indicator al eficienței sistemului de sănătate.

În anul 2020 – cele mai recente date disponibile, analizate în raport – s-au înregistrat în România 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE (180 de decese la 100.000 de locuitori) și 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mare peste media UE (care este de 92 de decese la 100.000 de locuitori).

Principalele cauze ale mortalității prevenibile au fost COVID-19

Principalele cauze ale mortalității prevenibile au fost COVID-19, precum și bolile cardiace și bolile legate de consumul de alcool.

Principalele cauze ale mortalității din cauze tratabile sunt considerate bolile cardiace, cele pulmonare și accidentul vascular cerebral.

Alți factori majori ce provoacă mortalitate ridicată în România sunt dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea, potrivit raportului.

Raportul arată, de asemenea, că mortalitatea în România a crescut brusc în anul 2020 – moment ce a coincis însă cu izbucnirea pandemiei de COVID-19 – după un deceniu de îmbunătățiri treptate în ceea ce privește rata mortalității.

Citeşte articolul integral pe hotnews.ro.

Citeşte şi: Peste 90% dintre firmele din România vor acorda bonusuri cu ocazia sărbătorilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS