1.7 C
Craiova
duminică, 3 decembrie, 2023
Știri de ultima orăSanatateMinistrul Sănătății vrea să facă mai dificilă eliberarea antibioticelor în regim de urgență

Ministrul Sănătății vrea să facă mai dificilă eliberarea antibioticelor în regim de urgență

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii, marți. Acesta a spus că antibioticele trebuie prescrise doar când este necesar. Alexandru Rafila a spus la o conferință despre tratarea virozelor că vrea să facă mai dificilă eliberarea antibioticelor în regim de urgență, transmite Agerpres.

„Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (…), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament.”, a spus ministrul Sănătății la o conferință.

Două soluții pentru administrarea de antibiotice

Alexandru Rafila a expus două soluții la administrarea de antibiotice. „Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm (…) într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită”, a spus acesta, marţi, la o conferinţă despre tratarea virozelor și combaterea rezistenţei la antimicrobiene”

Farmacișții trebuie educați în același timp cu populația

Ministrul Sănătății consideră că și farmacișții trebuie educați în același timp cu populația. „Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi, nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii. Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă”, susține Rafila care precizează că are în plan îngreunarea procesului de cumpărare a antibioticelor în regim de urgență.

„Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă. Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. (…) Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată, pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”, a declarat ministrul.

Capacitatea bacteriilor de a se adapta la antibiotice, „extraordinar de mare”

Potrivit lui Alexandru Rafila, capacitatea bacteriilor de a se adapta la antibiotice este „extraordinar de mare”. Jumătate din consumul de astfel de medicamente la nivel global este în sectorul veterinar. Consumarea produselor în care au fost introduse antibiotice generează rezistenţă la acestea, a subliniat demnitarul. El a atras atenţia că trebuie monitorizate bacteriile care există în mediu, în ape reziduale, de exemplu, şi profilul lor de rezistenţă.

Citeşte şi: Un meteorit ar fi găurit capota unei maşini la Strasbourg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS