14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinistrul Sănătăţii: Aproape 1,5 milioane de români au diabet

Ministrul Sănătăţii: Aproape 1,5 milioane de români au diabet

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, la conferinţa dedicată Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat – „Maraton în Diabet”, că 11,6 % sau aproape 1,5 milioane dintre români au diabet.

Ministrul a afirmat că este o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate şi că prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, iar acest lucru se poate face prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi liceul.

Ministrul a afirmat că una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afectează sănătatea oamenilor este diabetul, alături de bolile oncologice şi cele cardio-vasculare şi reprezintă majoritatea cazurilor de boală cronică şi majoritatea cazurilor de deces înregistrate la nivel global şi nici ţara noastră nu face excepţie, conform stirileprotv.ro.

11,6 % dintre români au această afecţiune

Alexandru Rafila a arătat că 11,6 % dintre concetăţenii noştri au această afecţiune.

”Este o cifră importantă, resursele alocate sunt şi ele importante, 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, aproape 1,5 milioane de pacienţi şi este clar că discutăm despre o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate”, a subliniat ministrul.

”Facem estimări legate de creşterea numărului de cazuri“

Rafila a precizat că ”facem estimări legate de creşterea numărului de cazuri, estimări legate de necesitatea creşterii resurselor alocate persoanele care au diabet, iar deviza acestei zile este: Controlează diabetul şi nimeni nu spune nimic despre cum să facem încât să oprim această creştere care nu este o creştere sănătoasă şi ea poate fi oprită printr-o politică publică adecvată”.

”Chiar şi resursele pe care în momentul de faţă le alocăm pentru tratamentul diabetic şi să nu uităm a complicaţiilor diabetului pentru că de cele mai multe ori complicaţiile diabetului sunt cele care consumă foarte multe resurse, care pun viaţa în pericol şi care duc la un număr foarte mare de decese, şi la o invaliditate evidentă în rândul persoanelor cu diabet, din diverse cauze, este clar că noi trebuie să ne concentrăm asupra politicilor care să ducă la reducerea cazurilor de diabet”, a spus ministrul Sănătăţii.

Diabetul, ”consecinţa unui stil de viaţă nesănătos

Ministrul a mai afirmat că diabetul este ”consecinţa unui stil de viaţă nesănătos, care stil de viaţă nesănătos este generat de tradiţii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori”.

Citeşte şi: Gorj: Încă două gospodării sparte de un urs la Alimpești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS