14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatate80% dintre pacienţi cu fracturi cauzate de osteoporoză nu sunt încă diagnosticaţi

80% dintre pacienţi cu fracturi cauzate de osteoporoză nu sunt încă diagnosticaţi

Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată în data de 20 octombrie în fiecare an, este dedicată conștientizării la nivel mondial a necesității prevenirii, diagnosticului și tratamentului osteoporozei și ale altor boli ale oaselor, înrudite cu osteoporoza.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a lansat în acest an, cu prilejul zilei mondiale, o campanie de informare sub genericul „Pentru oase mai puternice”, în care se subliniază importanța pașilor de urmat pentru un viitor fără fracturi.

O fractură în antecedente creşte riscul unor fracturi ulterioare cu 86%

Se estimează că la nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste vor suferi o fractură osteoporotică. La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.

Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile, astfel încât acestea se rup cu ușurință – chiar și ca urmare a unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mișcări bruște. Peste 55% dintre pacienții cu fracturi de șold au în antecedente o fractură vertebrală (a coloanei vertebrale). O fractură în antecedente este asociată cu un risc crescut cu 86% pentru orice fractură ulterioară. Riscul de a suferi o altă fractură este deosebit de mare mai ales în primii doi ani după fractura inițială.
Fracturile cauzate de osteoporoză pot pune viața în pericol și reprezintă o cauză majoră a durerii și a dizabilității pe termen lung. Fracturile vertebrale pot duce la dureri de spate, scădere în înălțime, deformare, imobilizare, număr crescut de zile de spitalizare și reducerea funcției pulmonare.

Doar o treime din fracturile vertebrale ajung în atenţia medicilor

Aproximativ 60% dintre pacienții care au suferit o fractură de șold necesită încă asistență după un an și 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung. Ratele de mortalitate de până la 20-24% sunt observate în primul an după o fractură de șold.
După ce au suferit o fractură osteoporotică, aproximativ 80% dintre pacienți nu sunt încă diagnosticați și tratați pentru osteoporoză, boala de bază care a provocat fractura.
Se estimează că doar 1/3 din fracturile vertebrale ajung în atenția clinicienilor.

Recomandări pentru un stil de viaţă dedicat sănătăţii osoase

  • Faceți mai multă mișcare – încercați să exersați 30-40 de minute, de trei-patru ori pe săptămână, incluzând în program exerciții cu greutăți și de rezistență;
  • Adoptați o dietă nutritivă și echilibrată, care să includă suficient calciu;
  • Intoleranță la lactate? Aflați de care produse lactate vă puteți bucura cu moderație;
  • Petreceți mai mult timp afară pentru a vă asigura că primiți suficientă vitamina D sau luați suplimente dacă e necesar.
  • Evitați fumatul și consumul de alcool.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS