1.2 C
Craiova
duminică, 3 decembrie, 2023
Știri de ultima orăSanatatePremieră medicală: O adolescentă a primit o inimă artificială la Târgu Mureș

Premieră medicală: O adolescentă a primit o inimă artificială la Târgu Mureș


O echipă de specialiști în chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureș a reușit în premieră pentru țara noastră să implanteze o inimă artificială unei adolescente.
Este vorba de o adolescentă de 17 ani cu o gravă insuficiență cardiacă.

Fata se afla pe lista de așteptare în speranța că va primi o inimă sănătoasă. Dar pentru această categorie de vârstă sunt puțini donatori, spun specialiștii.

Soluția inimii artificiale era singura care o putea ține în viață. Este vorba despre un dispozitiv, ca o pompă care se implantează pentru a prelua din sarcinile cordului și a scuti de efort mușchiul inimii. În sala de operație, alături de medicii români a asistat și un profesor din Belgrad.

Intervenția chirurgicală s-a desfășurat cu succes. Este pentru prima dată în România când doctorii au reușit să facă această procedură în cazul unui copil.
De la începutul anului, trei adulți au beneficiat la Târgu Mureș de implantarea unei inimi artificiale.
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant, dr. Horațiu Suciu, este cel care a realizat ieri, în premieră națională, această intervenție.

Pacienta este ani din București și are o evoluție bună, potrivit Radio Târgu Mureș.
„Ea va putea avea o viață normală cu acest dispozitiv. Este o pompă implantată la nivelul ventriculului stâng. Va putea trăi chiar ani de zile sau până când va avea șansa unui transplant de cord“, spune Horațiu Suciu.

La Târgu Mureș s-au efectuat patru implantări de inimi artificiale anul acesta, în condițiile în care anul trecut a fost o singură intervenție de acest fel.

Citește și: 169 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS