2.8 C
Craiova
sâmbătă, 9 decembrie, 2023
Știri de ultima orăSanatateOtrava invizibilă: În România, concentrațiile de PM 2,5 sunt duble față de recomandările OMS

Otrava invizibilă: În România, concentrațiile de PM 2,5 sunt duble față de recomandările OMS

98% dintre europeni respiră un aer poluat extrem de nociv, asociat cu 400.000 de decese pe an, iar România este una dintre țările cu nivel ridicat de poluare cu particule PM 2,5.

Nivel dublu de poluare față de recomandările OMS

Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”, aproape toată lumea de pe continent trăind în zone cu  niveluri periculoase de poluare a aerului, potrivit unei investigații realizate de jurnalul britanic The Guardian.

Analiza datelor colectate cu ajutorul  metodologiilor de ultimă oră, inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la mai mult de 1.400 de stații de monitorizare la sol, relevă o imagine dezastruoasă a aerului poluat, cu 98% dintre oamenii care locuiesc în zone cu  poluare cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc recomandările OMS.

Potrivit analizei, aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria, au un nivel dublu față de recomandările OMS.

Poluarea cu PM 2,5, o gravă criză de sănătate publică

The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a realiza o hartă interactivă care dezvăluie cele mai afectate zone de pe continent.

Măsurătorile se referă la PM2,5 – particule minuscule în suspensie în aer, produse în principal din arderea combustibililor fosili, dintre care unele pot trece prin plămâni și în fluxul sanguin, afectând aproape toate organele corpului.

Conform actualelor recomandări ale OMS, concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3).

„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht, care a condus echipa de cercetători de pe întregul continent care a compilat datele.

Suedia și Scoția, printre puținele guri de oxigen de pe continent

Aproape 30 de milioane de europeni locuiesc în zone în care concentrațiile de particule mici sunt de cel puțin patru ori mai mari decât recomandările OMS.

În Suedia, în schimb, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă mai mult de două ori valoarea recomandată de OMS, iar unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care se situează sub această valoare.

Traficul, industria, încălzirea casnică și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de comunitățile cele mai sărace.

Poluarea atmosferică a devenit o problemă cheie în Europa, UE fiind supusă la presiuni pentru a face mai mult pentru a aborda această criză de sănătate publică în creștere.

Parlamentul European vrea să scadă limita concentrațiilor de PM 2,5

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat pentru adoptarea, până în 2035, a recomandărilor OMS privind PM2,5.

Legea, care trebuie încă finalizată în cadrul negocierilor cu Consiliul, ar stabili o limită obligatorie din punct de vedere juridic pentru concentrațiile anuale de PM2,5 de 5 μg/m3, față de 25 μg/m3 în prezent.

Dar experții spun că trebuie luate măsuri urgente acum.

Aceștia indică un număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea atmosferică afectează aproape fiecare organ din corp și este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, de la boli cardiace și pulmonare la cancer și diabet, depresie și boli mintale la tulburări cognitive și greutate mică la naștere. Un studiu recent a constatat că poluarea aerului este responsabilă pentru 1 milion de nașteri de copii morți pe an, iar un altul că tinerii care trăiesc în orașe au deja miliarde de particule toxice de poluare atmosferică în inimă.

Citește și seria de materiale Craiova poluată >>>

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS