15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateUPDATE: A fost confirmat un nou caz, soldat cu deces. O craioveancă, al cincilea caz de West Nile din Dolj

UPDATE: A fost confirmat un nou caz, soldat cu deces. O craioveancă, al cincilea caz de West Nile din Dolj

UPDATE: DSP Dolj confirmă un al şaselea caz, soldat cu deces. Este vorba despre o pacientă de 79 de ani, din Băileşti.

O craioveancă în vârstă de 62 de ani a fost confirmată cu virusul West Nile, transmis prin înţepătura de ţânţar. Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, în stare gravă.

„În cadrul activităţii de supraveghere şi control a infecţiei cu virusul West – Nile, care se  desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 30 noiembrie, în săptămâna 35/2023, în judeţul Dolj a fost înregistrat un caz de infecţie cu  virusul West – Nile, la o femeie de 62 de ani din Craiova, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică defavorabilă”, a transmis Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

O femeie din Dolj a murit în urma contractării virusului

Femeia din Craiova este al cincilea caz de infecţie cu West Nile din judeţul Dolj. Dintre cei cinci pacienţi, există un singur deces confirmat de Direcţia de Sănătate Publică, a precizat pentru GdS Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Este vorba despre o femeie din comuna Seaca de Câmp. Aceasta a murit în urma complicaţiilor cauzate de boală. Femeia, în vârstă de 67 de ani, prezenta multiple comorbidităţi. Ea a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova cu diagnosticul Meningoencefalită cu lichid clar, cu evoluţie clinică defavorabilă şi deces.

Celelalte cazuri de West Nile din judeţul Dolj au fost confirmate la o femeie de 53 de ani din Craiova şi un bărbat de 83 de ani, tot din Craiova. Ambii au fost internaţi la Spitalul de Infecţioase cu evoluţie defavorabilă, şi la un bărbat de 57 de ani din Moţăţei, cu evoluţie favorabilă.

Au fost înregistrate şase decese la nivel naţional

La nivel naţional, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 07.09.2023 s-au înregistrat 40 de cazuri. Dintre acestea, 38 cazuri sunt confirmate si 2 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 6 au decedat.

Cele 6 decese în județele: Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Infecţia cu West Nile nu afectează copiii cu vârste până în 15 ani

Reprezentanţii DSP transmit că infecţia cu West Nile nu afectează copiii cu vârste până în 15 ani. La nivel naţional, în acest an, nu au fost confirmate cazuri la persoane sub 20 de ani. Conform informărilor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a fost înregistrat un singur caz la categoria de vârstă 20-29 ani. Un caz a fost confirmat la categoria de vârstă 40-49. Alte 9 s-au înregistrat la categoria 50-59, iar 13 cazuri la categoria 60-6. 10 cazuri sunt la categoria 70-79 şi 6 cazuri în rândul persoanelor peste 80 de ani.

În majoritatea cazurilor, infecţia este subclinică

Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar. Ea determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, precizează DSP Dolj. Uneori, însă, poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar.

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Citeşte şi: Colesterolul, prieten și dușman – Perspectiva farmacistului primar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS