14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAspartamul, o „posibilă” cauză a cancerului

Aspartamul, o „posibilă” cauză a cancerului

Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră că aspartamul, un îndulcitor care se găsește de obicei în sucurile dietetice, dar și în alte alimente, este o „posibilă” cauză a cancerului(sursa:B1tv).

Rezultatele unor analize care au fost publicate vineri, 14 iulie arată că aspartamul este periculos alături de alți 300 „posibili” agenți cancerigeni

Printre alți agenți cancerigeni se numără și extractul de aloe vera, legumele murate în stil asiatic și lucrările de tâmplărie. De asemenea, fumatul tutunului și consumul de carne procesată sunt enumerate ca fiind „cancerigene pentru oameni”. Acetaldehida (provenită din consumul de băuturi alcoolice) este catalogată ca fiind „probabil cancerigenă pentru om”.

IARC are două clasificări mai serioase, și anume „probabil cancerigen pentru oameni” și „cancerigen pentru oameni”.

Care sunt produsele din Europa ce conțin aspartam în ele

Începând cu anul 1980, aspartamul a fost utilizat pe scară largă. Este prezent în peste 6.000 de produse din întreaga lume.În Uniunea Europeană (UE) și în Regatul Unit, aspartamul poate fi găsit pe etichetele produselor, numărul său fiind E, E-951.Fiind mai dulce decât zahărul, cantitatea de aspartam trebuie să fie redusă, pentru a obține nivelul dorit de dulceață în alimente și băuturi.Aspartamul poate fi găsit în anumiți îndulcitori de masă. De exemplu, Canderel, Equal și Hermesetas, utilizați în mod obișnuit ca alternative la zahăr în băuturile calde.

De asemenea, aspartamul poate fi găsit și în băuturile răcoritoare dietetice, printre care Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max, Sprite Zero și Fanta Zero.Guma de mestecat, bomboanele și bomboanele mentolate fără zahăr pot să aibă aspartam. Printre mărci amintim Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent și alternativele fără zahăr Airwaves utilizează aspartamul ca agent de îndulcire principal sau ca unul dintre principalii agenți de îndulcire.Și iaurturile și deserturile cu conținut scăzut de calorii conțin aspartam, precum Yoplait și Müller Light, dar și unele deserturi, printre care mousse, budinci și gelatină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS