13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateViata sanatoasaCorcoduşele, proprietăţi şi beneficii

Corcoduşele, proprietăţi şi beneficii

Corcoduşele ajută la întărirea imunităţii, stimulează activitatea cardiacă şi scad riscul îmbolnăvirii de cancer. Stimulează pofta de mâncare pentru copii, dar sunt bune şi în dietele adulţilor. Fosforul din compoziţie ajută la memorie, iar magneziul diminează stresul, scrie Doftoria.ro.

Corcodușele sunt bogate în vitamine precum cele din grupa B (B1, B2, B3, B6), vitaminele C, A, E, K, mangan, seleniu, zinc, minerale-fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, acid citric, proteine, zaharuri, acizi, pectine.

Deoarece conțin foarte multă apă (90%) și calorii puține, sunt recomandate în curele de slăbire, precum și persoanelor care suferă de diabet, întrucât au un conținut scăzut de zahăr, sub 10%. Trebuie consumate cu atenție de către persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică, ulcer gastric sau duodenal.

Atunci când se află în stare crudă, corcodușele au cea mai bogată acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Acestea au diverse culori, de la galben, roz, roșu și mov închis, un indicator al sub­stanțelor naturale cu beneficii unice asupra organismului.

Corco­dușele au un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, reduc riscul de instalare a cancerului, diminuează nivelul colesterolului rău din organism, reduc presiunea arterială, încetinesc procesul de îmbătrânire, ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, au rol de prevenire și tratare a anemiilor, facilitează vindecarea afecțiunilor respiratorii, ajută la cicatrizarea rănilor, sunt adjuvante în curele de slăbire, ajută la detoxifierea organismului și la sinteza hormonilor glandelor suprarenale și, nu în ultimul rând, întăresc sistemul imunitar.

Stimulează memoria şi încetinesc îmbătrânirea

Fosforul şi magneziul din compoziţia corcoduşelor ajută la stimularea memoriei şi a funcţiilor sistemului nervos, ajutând totodată la creşterea puterii de concentrare. Se spune despre fructe că au rolul de a îmbunătăţi funcţiile cognitive şi consumul lor este indicat în perioade în care memoria este suprasolicitată.

Fierul din compoziţie ajută la prevenirea anemiilor şi a stărilor de oboseală. Studii recente arată că banalele fructe ajută şi la menţinerea tinereţii. Corcoduşele de culoare roşu închis şi mov conţin resveratrol, un antioxidant puternic despre care s-a descoperit ca încetineste procesul de îmbrătrânire.

Bune pentru imnunitate, oboseala şi stres

O cantitate de 100 de grame de corcoduşe conţine aproximativ 3,7 mg de vitamina C. Vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. Datorită conţinutului lor bogat în vitamina C, calciu şi magneziu, corcoduşele sunt recomandate pentru prevenirea anemiilor sau pentru ameliorarea stărilor de oboseala.

Este indicat consumul în perioada în care organismul luptă împotriva unei infecţii. Magneziul este unul dintre mineralele aflate în compoziţia fructului care are un efect benefic pentru sănătate. Acesta ajută la menţinerea sănătăţii oaselor, combaterea oboselii şi stresului, buna funcţionare a sistemului nervos.

Bune pentru cicatrici

Strămoşii foloseau corcoduşele pe post de pansamente pentru vindecarea rănilor. Se spune că sucul acestor fructe are efect cicatrizant. O compresă îmbibată în suc de corcoduşe şi menţinută pe rană ajută la cicatrizarea mai rapidă a acesteia.

Ajută la slăbit

Corcoduşele conţin 90% apă şi au un aport caloric foarte scăzut. O cantitate de 100 de grame de corcoduşe conţine doar 27 de calorii. Fructele sunt indicate în dietele de slăbire. Pe lângă faptul că au un aport caloric foarte scăzut şi nu îngraşă, se consideră că ajută la hidratarea organismului. Consumarea fructelor înainte de masă ajută la instalarea unei stări de staţietate şi la arderea grăsimilor.

Bune pentru pofta de mâncare

Corcoduşele verzi sunt indicate pentru cei care au un apetit alimentar scăzut şi vor să-şi crească pofta de mâncare. Ele pot fi date copiilor care nu au poftă de mâncare, pentru a le stimula apetitul, dar pot fi consumate şi de adulţii care se plâng de lipsa poftei de mâncare. În plus, consumate în stare crudă , corcodusele au efect antioxidant şi antiinflamator.

Previn bolile de inimă şi reduc riscul de cancer

În vreme ce corcoduşele galbene sunt bune pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cele roşii reduc riscul îmbolnăvirii de cancer. Corcodusele galbene au o mare concentraţie de beta-caroten şi flavonoizi. Acestea ajută la reducerea presiunii arteriale.

Cele roşii au în compoziţie licopen, acesta fiind recunoscut pentru eficienţa sa în tratarea cancerului. Potasiul, aflat şi el în compoziţia fructului. ajută la reglarea activităţii cardiace.

Contraindicaţii

Corcoduşele sunt contraindicate persoanelor care suferă de ulcer gastric sau ulcer duodenal. Nici cei care prezintă hiperaciditate gastrică nu pot consuma la discreţie corcoduşe, deoarece aciditatea fructelor le poate înrăutăţi afecţiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS