19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum rezolvăm călcâiele crăpate?

Cum rezolvăm călcâiele crăpate?

Călcâiele crăpate sunt o problemă comună care afectează mulți oameni. Deși poate părea doar o chestiune ce ține de estetică, aceasta este de fapt doar o fațetă a problemei. Călcâiele crăpate pot deveni dureroase și pot duce la complicații dacă nu sunt tratate corespunzător și la timp.

În principiu, călcâiele crăpate sunt rezultatul pielii uscate și deshidratate pricinuite de mai mulți factori. Printre aceştia se numără expunerea prelungită la apă, utilizarea frecventă a săpunurilor dure, lipsa hidratării adecvate sau anumite afecțiuni medicale, cum ar fi psoriazisul sau eczemele. Etapele necesare pentru vindecarea călcâielor crăpate cuprind hidratarea corespunzătoare, exfolierea și utilizarea produselor adecvate pentru emolierea și hrănirea pielii.

Aplicaţi pe călcâiele crăpate cremă hidratantă

Primul pas în tratarea călcâielor crăpate este hidratarea adecvată a pielii. Aplicați o cremă hidratantă pe călcâie de cel puțin două ori pe zi. Încercați să alegeți o cremă care conține uree, acid hialuronic sau glicerină deoarece aceste ingrediente ajută la menținerea nivelului optim de hidratare al pielii. De asemenea, puteți folosi și uleiuri naturale, precum uleiul de măsline sau uleiul de cocos, pentru a hidrata pielea și a o menține moale și netedă.

Exfolierea ajută călcâiele crăpate

În plus, exfolierea regulată a călcâielor ajută la îndepărtarea pielii moarte și la îmbunătățirea texturii acestora. Băile pentru picioare înmoaie pielea și ușurează îndepărtarea pielii moarte de pe călcâie. Adăugarea de sare specială pentru astfel de băi sau de uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de lavandă sau uleiul de arbore de ceai, care au proprietăți antibacteriene și de hidratare, reprezintă un ajutor suplimentar.

Picioarele se țin în apa caldă timp de aproximativ 15-20 de minute, apoi cu ajutorul unei pietre ponce sau dispozitivelor special concepute pentru exfoliere se îndepărtează ușor pielea îngroșată de pe călcâie. Este important să nu exfoliați prea tare, deoarece acest lucru poate irita și mai mult pielea. Apoi se aplică crema hidratantă pentru a menține pielea moale și hidratată. Persoanele cu diabet zaharat sau neuropatie periferică nu ar trebui să utilizeze pietre ponce și ar trebui să viziteze un dermatolog sau un specialist podiatru.

Încălţămintea nepotrivă afectează călcâiele

Pe lângă îngrijirea externă, este esențial consumul unei cantități suficiente de apă, dar și o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți esențiali. Vitaminele A, C și E joacă un rol important în sănătatea pielii, așa că din alimentație nu trebuie să lipsească fructele și legumele proaspete, nucile și semințele.

În plus, încălțămintea inadecvată poate agrava călcâiele crăpate. Alegerea unei perechi de încălțăminte confortabile ce oferă sprijin adecvat pentru picioare și evitarea încălțămintei care provoacă frecare sau presiune excesivă pe călcâie sunt esențiale pentru picioare și călcâie sănătoase. Purtarea șosetelor de bumbac poate ajuta la menținerea hidratării pielii și în cazul persoanelor cu predispoziție spre crăparea călcâielor este recomandaă purtarea cât mai des a acestora.

Mergeți la un specialist

Dacă călcâiele crăpate nu răspund la tratamentele de îngrijire la domiciliu, recomandarea este să consultați un medic podolog, dermatolog, un podolog sau un farmacist. Aceștia vă pot recomanda creme sau unguente mai puternice care conțin ingrediente specifice pentru hidratarea și vindecarea pielii. În unele cazuri, poate fi necesară și tratarea unei afecțiuni care este cauza călcâielor crăpate, cum ar fi infecțiile fungice sau psoriazisul, pentru a vindeca complet călcâiele crăpate.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS