10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să scazi riscul de diabet zaharat, chiar dacă ai predispoziţie genetică

Cum să scazi riscul de diabet zaharat, chiar dacă ai predispoziţie genetică

Exerciţiile fizice practicate regulat pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, în ciuda predispoziţiei genetice de a dezvolta această afecţiune.

Riscul scade cu 74%

Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine, condus de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Sydney, Australia, persoanele care efectuează mai mult de o oră de activitate fizică „moderată până la viguroasă” pe zi au un risc cu 74% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cele care desfăşoară mai puţin de cinci minute de activitate fizică pe zi.

Participanţii la studiu cu un nivel mai ridicat de activitate fizică, dar care se aflau într-o categorie de risc mai mare pentru diabetul zaharat de tip 2, au prezentat un risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu această afecţiune, comparativ cu cei mai puţin activi şi cu un risc mai scăzut.

„Nu ne putem controla riscul genetic şi istoricul familial, însă această descoperire aduce veşti promiţătoare şi pozitive, conform cărora printr-un stil de viaţă activ se poate ‘combate’ mare parte din riscul excesiv de diabet zaharat de tip 2″, a declarat Melody Ding, autoare principală a studiului.

Studiul a fost efectuat pe 59.325 de adulţi incluşi în Biobank. Aceasta este o bază de date pentru cercetări biomedicale care găzduieşte informaţii anonime – date genetice şi referitoare la stilul de viaţă – prelevate de o jumătate de milion de persoane din Marea Britanie. Participanţii au purtat la încheietura mâinii dispozitive de urmărire a activităţii şi au fost monitorizaţi o perioadă de până la şapte ani.

Activitatea fizică ar trebui să facă parte din indicaţiile pentru prevenţia diabetului zaharat

Studiul sugerează că activitatea fizică ar trebui promovată ca măsură de prevenire a diabetului zaharat de tip 2.
„Speranţa noastră este că acest studiu va ajuta la informarea liniilor directoare de sănătate publică şi clinice, astfel încât să poată fi de folos personalului sanitar, organizaţiilor şi publicului pentru prevenirea acestei boli cronice”, a adăugat specialista.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 422 de milioane de persoane din întreaga lume au diabet și 1,5 milioane de decese sunt atribuite în mod direct diabetului în fiecare an.

Citeşte şi Cra-Cra-Craiova, sub asaltul ciorilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS