11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDonare de sânge în weekend, la Craiova. Donatorii primesc bilete la UNTOLD şi tichete de cumpărături

Donare de sânge în weekend, la Craiova. Donatorii primesc bilete la UNTOLD şi tichete de cumpărături

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Dolj reia campania de donare de sânge în parteneriat cu organizatorii UNTOLD. Craiovenii care donează sânge primesc bilete gratis la festival. În acest an, campaniei i se alătură un nou partener.

Campania are loc în zilele de 27 şi 28 mai

„În perioada 27.05 – 28.05.2023, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova organizează donare de sange împreună cu Asociaţia Untold şi Kaufland România, în parcarea magazinului Kaufland de pe Calea Bucureşti. Pe lângă beneficiile obişnuite ale donării de sânge, donatorii vor primi un bilet la Untold pentru o zi şi tichet Kaufland în valoare de 50 lei. La acestea se adaugă cardul din partea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină, în valoare de 66,99 lei şi o reducere de 50% la abonamentele pentru mijloacele de transport în comun”, a transmis Adriana Turculeanu, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Craiova.

Campania din weekend se desfăşoară între orele 8:00 şi 15:00, cu posibilitate de prelungire, în cazul în care este nevoie, a adăugat aceasta. Cei care doresc să doneze pot mânca înainte, dar evitând mâncărurile grase.

Este permanent nevoie de sânge

Stocurile de sânge sunt mereu o provocare şi este nevoie constant de donatori, transmite CRTS.

„Deocamdată stăm bine, deoarece am avut în urmă cu câteva zile o acţiune de amploare la Filiaşi, cu 320 de donatori. Pentru această săptămână şi săptămâna viitoare, avem sânge pentru a satisface solicitările, spunem noi. Însă avem nevoie permanentă de sânge. Pentru că pacienţii au nevoie în număr din ce în ce mai mare. De ce? Pentru că şi mijloacele de diagnostic şi mijloacele terapeutice au avansat. Şi atunci, nevoia de sânge a crescut”, a spus directoarea CRTS Dolj.

„Gândiţi-vă la un pacient oncologic, care face tratament cu citostatice. După mai multe cure, este posibil să aibă nevoie de sânge pentru că apare anemia, care face ca pacientul să nu poată suporta următoarea cură. Avem cerere mare pe hematologie, pe oncologie. Sunt şi centrele private care au nevoie de sânge. Ortopedia este o mare consumatoare, dar din fericire şi o mare promotoare a donării de sânge. Chirurgiile, secţiile de interne, nefrologia, gastroenterologia. Nevoia de sânge este constantă şi este mare”, a explicat Adriana Turculeanu pentru GdS.

O faptă bună, dar şi multe beneficii

Pe lângă gestul de solidaritate cu semenii şi oferirea unor şanse la viaţă, donarea de sânge vine şi cu beneficii directe asupra sănătăţii donatorului.

„Salvezi o viaţă în 10 minute”, este mesajul cheie al campaniilor Centrului de Transfuzie Sanguină. Donarea întăreşte sistemul imunitar şi creşte longevitatea, scade riscul de cancer şi de infarct şi stimulează organismul să producă celule sanguine noi. De asemenea, scade riscul unui eventual AVC şi reduce riscul dezvoltării hemocromatozei, o afecţiune caracterizată prin absorbţia inadecvată a fierului.

Citeşte şi Mortalitatea infantilă din Dolj, pe primele locuri la nivel naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS