17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacienţi de la Spitalul Judeţean Craiova, operaţi la coloană de un medic din Franţa

Pacienţi de la Spitalul Judeţean Craiova, operaţi la coloană de un medic din Franţa

Dr. Ciprian Vâjeu, medic francez de origine română, se află în aceste zile la Craiova, unde a efectuat mai multe intervenţii chirurgicale pe coloana vertebrală. Intervenţiile au avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă, utilizând tehnici moderne din medicina spinală, în beneficiul pacienţilor, dar şi al echipei medicale a unităţii medicale.

“Sunt multe de învăţat”, a declarat pentru GdS, prof. univ. dr. Dan Grecu, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SCJU Craiova. Acesta consideră colaborarea cu medicul Vâjeu drept o oportunitate importantă, îndeosebi pentru medicii tineri.

“Duminică seara a sosit în Craiova, unde a petrecut câteva zile în care a intervenit pentru a rezolva cazuri ale unor pacienţi cu probleme mai vechi. Au fost nişte revizii după intervenţii făcute în alte clinici şi departamente, nu ştiu dacă din ţară sau din afară. Pacienţii au necesitat revizia sau reluarea acestor intervenţii chirurgicale”, a explicat dr. Grecu.

Medicul va mai reveni să opereze la Craiova

România a rămas în urmă în ceea ce priveşte chirurgia coloanei, spune prof. univ. dr. Dan Grecu. De aceea, şansa de a face echipă cu medici cu experienţă în spitale occidentale poate fi o soluţie pentru a recupera din distanţa faţă de medicina practicată în străinătate.

“Am încercat să facem paşi în această direcţie. Este important în special pentru colegii mei mai tineri. Am reuşit să punem la punct aspectele administrative şi să obţinem oficial avizul pentru ca dr. Ciprian Văjeu să poată opera în spitalul nostru, cu echipa noastră. Avizul este dat anual de Colegiul Medicilor, iar până la finalul anului dr. Vâjeu va mai reveni la Craiova, în funcţie de solicitările echipei de aici pentru cazuri mai dificile şi în funcţie de disponibilitatea sa”, a spus şeful Clinicii de Ortopedie de la SCJU Craiova.

Un medic cu experienţă de 25 de ani în chirurgia vertebrală

Medicul Ciprian Vâjeu are o experienţă îndelungată în domeniul chirurgiei vertebrale. S-a specializat în Belgia, apoi a plecat în Franţa, unde a şi rămas să profeseze. Însă nu a uitat de România.

Unul dintre elevii medicului Dan Grecu i-a fost la rându-i elev. Este vorba despre Daniel Călin, medic la Slatina. Dr. Ciprian Vâjeu a mai operat la Slatina, dar şi la Craiova, în urmă cu câţiva ani.

“Vreau să vin să dau ceva înapoi, după 32 de ani de când am plecat şi 25 de ani de chirurgie vertebrală. De 10 ani încerc să vin să operez în România, să am elevi pe care să îi învăţ. Din nefericire, chirurgia vertebrală în România este pe nedrept o Cenuşăreasă a specialităţilor. Drept urmare, mulţi români pleacă să se opereze în alte ţări. În România nu există şcoală pentru chirurgia coloanei vertebrale, ortopezii nu prea mai fac astfel de intervenţii, iar neurochirurgi sunt foarte puţini”, a spus pentru GdS dr. Ciprian Vâjeu.

Dr. Ciprian Vâjeu: “Mesajul este că se poate”

“Chiar dacă este o diferenţă enormă, trebuie să te adaptezi. Am făcut aici, la spital de stat, operaţii pe care nu le face nimeni în România. Şi condiţiile nu sunt extraordinare. Dar se poate. Mesajul acesta este. Se poate. Putem face şi la spitalul de stat lucruri care nu se fac, în prezent, nici măcar la privat în România. Dar trebuie să fie mai multă implicare, să vină şi alţii ca mine, care să dea din timpul lor liber şi din experienţa lor”, a mai precizat medicul venit din Franţa.

Medicul Ciprian Vâjeu urmează să participe în viitorul apropiat şi la Conferinţa chirurgicală româno-elenă, cu ocazia Zilelor UMF Craiova, pentru a prezenta nişte lucrări în domeniul chirurgiei spinale.

Citeşte şi: Primele proceduri de rotablaţie, la Spitalul Judeţean Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS