7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMedicii MedLife recomandă cum să ne pregătim corect pentru analizele medicale

Medicii MedLife recomandă cum să ne pregătim corect pentru analizele medicale

Cel puțin o dată pe an, este important să ne facem analizele medicale pentru a ne verifica starea de sănătate. Dar pentru a ne asigura că rezultatele obținute sunt valide și reflectă cu adevărat starea noastră din acel moment, este nevoie de o pregătire corectă și respectarea unor proceduri clare.

„Pregătirea pacienților pentru recoltarea de analize este esențială. Ea ajută la stabilirea unui diagnostic de certitudine și permite monitorizarea pacienților în timpul sau după încheierea tratamentului”, spune dr. Vișan Daniela, Șef Laborator MedLife Sama Craiova. În cadrul unui interviu, medicul ne recomandă pașii pe care trebuie să îi urmăm și ne explică de ce este important să ne pregătim corect când mergem să ne facem analizele.

Reporter: Ce este important să știe pacienții care se pregătesc pentru recoltarea probelor pentru analize medicale?

Dr. Daniela Vișan, MedLife Sama Craiova: Pregătirea pacienților în vederea recoltării analizelor medicale este o parte importantă în cadrul etapei preanalitice, decisivă pentru acuratețea și precizia rezultatelor obținute. Responsabilitatea pentru o pregătire corespunzătoare a pacienților înainte de efectuarea analizelor de laborator revine în mod egal medicului trimițător, pacientului și laboratorului de analize medicale.

Pacienții trebuie să cunoască recomandările ce trebuie respectate în general, iar în cazul unor analize particulare trebuie instruiți cu atenție, asigurându-ne, în același timp, că pacientul a înțeles aceste recomandări.

Când se recoltează

Perioada de recoltare optimă este dimineața, între orele 08:00 – 10:00, cu excepția unor situații speciale când se recoltează la o anumită oră a zilei, situații bine stabilite de către medicul care solicită analiza.

Recoltarea se face „a jeun”, adică pe nemâncate, înainte de ingestia alimentelor lichide sau solide. Ultima masă înainte de recoltare ar trebui să fie în seara precedentă, nu mai târziu de orele 18:00, iar aceasta să fie o masă puțin consistentă, lejeră. În anumite situații, se pot accepta la recoltare și pacienții care au minim 4 ore de la ultima masă, iar în situații de urgență recoltarea se face imediat, la indicația medicului.

Contraindicații pentru recoltare

Nu se recoltează după un efort fizic intens în ziua precedentă recoltării, deoarece o serie de analize sunt influențate, mai mult sau mai puțin. La copii, plânsul, teama, emoțiile pot avea consecințe asupra rezultatelor obținute.

Se recomandă ca înainte de recoltare să nu se administreze medicamente. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie informat medicul si personalul din punctele de recoltare.

Reporter: De ce nu este indicat să consumăm lichide sau alimente înainte de recoltare?

Dr. Daniela Vișan: Consumul de alimente solide sau lichide influențează semnificativ rezultatele analizelor medicale. Obținerea unor rezultate eronate duce apoi la luarea unor decizii terapeutice ce pot afecta starea de sănătate a pacienților. Influențarea rezultatelor se poate face direct sau indirect.

De exemplu, în cazul determinării glicemiei, consumul de alimente sau lichide aduce un aport suplimentar de glucoză în sânge și se vor obține valori fals crescute. La fel se poate întâmpla și în cazul colesterolului sau a trigliceridelor, în condițiile consumului de alimente cu conținut ridicat în grăsimi sau a consumului de alcool.

În cazul recoltării probelor biologice pentru efectuarea exsudatului faringian, este contraindicat consumul de alimente sau lichide deoarece rezultatele pot fi fals negative.

Reporter: Ce facem în cazul în care ne aflăm sub un anumit tratament medicamentos la momentul analizelor medicale?

Dr. Daniela Vișan: Consumul cronic sau ocazional de medicamente reprezintă un aspect foarte important în pregătirea pacientului pentru recoltarea analizelor medicale. Ideal este ca recoltarea să se efectueze după o pauză de 5-7 zile de medicamente, dar acest lucru, de multe ori, nu este posibil.

În cazul suspiciunii unei infecții, recoltarea probelor biologice trebuie să se realizeze înainte de instituirea unui tratament cu antibiotice. În caz contrar rezultatul va fi fals negativ și nu poate contribui la însănătoșirea pacientului, iar starea acestuia se poate agrava. De asemenea, recoltarea probelor biologice pentru controlul eficienței unui tratament cu antibiotice trebuie să se facă la minim trei zile după încheierea acestui tratament.

Testele de coagulare se recomandă să se efectueze înainte de administrarea anticoagulantului. Acesta poate fi luat imediat dupa recoltarea analizelor.

Controlul eficacității terapiei cu fier se face prin recoltarea de sânge după trei săptămâni de la încheierea terapiei cu fier.

Dacă pacientul urmează un tratament cronic sau ocazional de medicamente și acesta nu poate fi întrerupt, trebuie să informeze personalul laboratorului și medicul care interpretează analizele.

Reporter: Care sunt regulile esențiale pentru autorecoltarea anumitor probe?

Dr. Daniela Vișan: Există anumite analize medicale care necesită recoltarea de către pacient a probelor biologice, la domiciliu, așa-numitele probe autorecoltate. Pentru o recoltare corectă, pacientul trebuie să fie instruit de către medicul trimițător sau de către personalul de laborator. În recepții și în centrele de recoltare există pliante cu instrucțiuni pentru pacient, la îndemana acestuia și care pot fi luate acasă.

Cum recoltăm pentru analizele din urină

Sumarul de urină și urocultura se recoltează din prima urină de dimineață, care este cea mai concentrată, dupa efectuarea toaletei locale cu apă caldă și săpun. Se recoltează 10-25 ml, din jetul mijlociu, într-un recipient special destinat, urocultor.

Recoltarea urinei/24h pentru determinarea cantitativă a glicozuriei, proteinuriei, creatinina urinară: Prima urină de dimineață se aruncă, apoi toată urina emisă în timpul zilei și nopții, inclusiv prima urină din dimineața următoare, se colectează și se notează volumul recoltat, iar după omogenizare se transferă 100 ml într-un urocultor, cu volumul măsurat inscripționat pe recipient, care se aduce la laborator.

Cum recoltăm sputa

Recoltarea sputei pentru examenul bacteriologic se face dimineața, prin tuse spontană și profundă, evitându-se recoltarea de salivă. Înainte de recoltare, sunt contraindicate consumul de alimente sau lichide, fumatul, spălatul pe dinți sau folosirea apei de gură, și este indicată clătirea cavității bucale cu ser fiziologic.

Reporter: Care sunt consecințele eventualelor greșeli în pregătirea pentru recoltare sau autorecoltare?

Dr. Daniela Vișan: Cele mai frecvente erori în laborator apar pe fondul deficiențelor în pregătirea pacienților. Pot fi obținute rezultate denaturate, fals pozitive sau fals negative, iar cuantificarea diverșilor parametri poate să nu fie suficient de precisă. În astfel de cazuri, pacientul este anunțat că este nevoie de o repetare a recoltării. Se întârzie astfel rezultatele și, implicit, stabilirea unui diagnostic și instituirea unui tratament adecvat.

Acesta este motivul pentru care insistăm asupra pregătirii pacientului pentru recoltarea corectă a analizelor. La MedLife Sama Craiova, echipa laboratorului încurajează pacienții să ceară informații de la specialiștii noștri ori de câte ori au nelămuriri. Scopul nostru este să ajutăm pacientul să aibă parte de un rezultat corect, cât mai rapid.

*Dr. Vișan Daniela este Medic Primar Medicină de Laborator și Șef Laborator MedLife Sama Craiova, primul laborator din Oltenia acreditat conform standardului european SR EN ISO 17025:2005. În cadrul acestei unități pacienții beneficiază de o gamă completă de analize, iar investițiile constante în echipamente și expertiza echipei medicale mențin poziția de top a laboratorului MedLife Sama Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS