16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSuplimente alimentare eficiente

Suplimente alimentare eficiente

Aproape toată lumea a fost atrasă la un moment dat de ceea ce promitea eticheta sau reclama unui supliment alimentar. Inevitabil, apare întrebarea dacă va funcționa și pentru noi. Mulți oameni iau suplimente dorind să își mențină sănătatea sau pentru că vor să își revină mai rapid după o anumită afecțiune ce i-a lăsat simțindu-se slăbiți, dar, din păcate, în majoritatea cazurilor, studiile științifice nu au reușit să confirme așteptările, deși există excepții.

Vitamina D

Pentru a obține vitamina D în mod fiziologic, producând-o în urma expunerii pielii la acțiunea razelor UV, avem nevoie de multă lumină solară. De aceea, pe măsură ce munca s-a mutat din aer liber la birou și am învățat importanța folosirii cremelor cu factor de protecție solară pentru reducerea riscul de cancer de piele și întârzierea apariției ridurilor, un nivel optim de vitamina D este mai greu de realizat. Pentru că din alimentație este destul de greu de obținut, peștele gras și produsele lactate fortificate cu vitamina D fiind singurele surse alimentare importante, suplimentele alimentare par alegerea optimă.

Vitamina B12

Vitamina B12 se găsește numai în alimentele de origine animală, așa că persoanele care consumă exclusiv hrană vegetală au grijă să își asigure aportul de această vitamină prin intermediul suplimentelor alimentare. Deficiențe de B12 pot prezenta și vârstnicii, deoarece nu produc suficient acid în stomac și astfel nu pot asimila suficientă vitamina B12 din produsele de origine animală. Alimentele de tipul cerealelor cu adaos de vitamina B12, dar și alte alimente îmbogățite cu forma de sinteză a acestei vitamine fac procesul de absorbție eficient, chiar și în prezența unei cantități reduse de acid gastric.

Acidul folic

Acidul folic este esențial pentru producerea globulelor roşii – hematii- și are un rol important în producerea ADN-ului. Deși acidul folic este prezent într-o varietate de legume cu frunze verzi, fructe, leguminoase și carne, guvernele SUA și Canada au emis reglementări ce impun fortificarea cu acid folic a tuturor produselor din cereale deoarece populația nu părea să reușească să atingă niveluri optime din această vitamină, iar în cazul femeilor însărcinate, acest lucru conducea la defecte congenitale.

Fortificarea cu folaţi a ameliorat această problemă, dar în general, medicii ginecologi recomandă în continuare suplimente pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate sau care sunt deja însărcinate.

Multivitaminele nu reprezintă o garanţie a sănătăţii

În ciuda statutului multivitaminelor de supliment alimentar recomandabil oricui, multivitaminele nu reprezintă o garanție a sănătății sau o scurtătură către o îmbunătățire a stării de sănătate. În prezent, există alte recomandări ce prezintă dovezi mult mai puternice ale beneficiilor lor: aderarea la o alimentație sănătoasă, menținerea unei greutăți optime și reducerea cantității de grăsimi saturate, grăsimi trans, alături de scăderea consumului de sodiu și de zahăr.
O viață echilibrată, cu o alimentație ce urmărește direcțiile recomandate, nu necesită, în general, adiția de multivitamine și minerale cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Înainte de a începe orice tratament cu suplimente alimentare, este recomandată o discuție cu medicul sau cu farmacistul. Aceștia ne pot orienta în direcția corectă, indicându-ne cel mai potrivit complex de multivitamine, modul de administrare, dar și durata tratamentului.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă muțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS