-0.5 C
Craiova
duminică, 5 februarie, 2023
Știri de ultima orăSanatateCovid nu mai îngrijorează românii. Topul problemelor de sănătate care îi preocupă

Covid nu mai îngrijorează românii. Topul problemelor de sănătate care îi preocupă

Covid nu mai îngrijorează românii, deși se situează pe primul loc la nivel global în topul problemelor de sănătate care îi preocupă pe oameni.

Potrivit rezultatelor unui recent studiu, realizat de Ipsos, cancerul, afecțiunile cardiovasculare și stresul sunt principalele probleme de sănătate pentru români, în timp ce, la nivel global, procuparea numărul 1 a rămas coronavirusul pentru al treilea an consecutiv. Studiul s-a desfășurat în 34 de țări şi analizează preocupările de sănătate ale românilor și ale populației la nivel mondial.

Covid nu mai îngrijorează românii

Astfel, pentru 1 din 2 români cancerul reprezintă principala problemă de sănătate, urmată de afecțiunile inimii și de stres.
La nivel global, coronavirusul a reprezentat și în 2022 principala îngrijorare de sănătate, fiind menționat de 47% dintre cetățenii globului, în scădere cu 23 de puncte procentuale față de 2021. Japonia a fost țara care a arătat cel mai ridicat nivel de preocupare cu privire la Covid-19 (73%) întrucât numărul de cazuri a crescut spectaculos în 2022, fiind urmată de Peru (66%).
Pentru România, Covid-19 nu mai reprezintă un subiect de îngrijorare, fiind menționat de doar 27% dintre români.

Sănătatea mintală, pe al doilea loc la nivel global

Potrivit studiului, sănătatea mintală a ocupat, pentru prima dată, locul al doilea la nivel global, fiind menționată în special de către femei (43%, comparativ cu 30% în rândul bărbaților), dar și de persoanele mai tinere și cu educație superioară.
Sănătatea mintală a fost cea mai răspândită preocupare în Suedia (63%), Chile (62%) și Irlanda (58%), în România fiind menționată de doar 20% dintre respondenți, probabil pentru că este încă un subiect puternic stigmatizat, potrivit autorilor studiului.

„Pandemia i-a făcut pe români să vorbească mai deschis despre starea lor emoțională, însă românii evită folosirea termenului de ‘sănătate mintală’. La nivel colectiv, în România sănătatea mintală este interpretată ca implicând prezența unei afecțiuni psihice, persoanele care suferă de astfel de afecțiuni fiind de regulă considerate periculoase, imprevizibile și fiind evitate sau chiar excluse din viața socială și profesională. Românii au tradus sănătatea mintală printr-un termen mai prietenos și acceptat social – „stres-ul”. Prin urmare, stresul în România a înregistrat scoruri peste media globală”, declară Laura Arpad, Healthcare Lead, Ipsos România.

Cancerul, o problemă de sănătate majoră

Cancerul este încă o preocupare importantă pentru omenire, puțin peste o treime dintre respondenți (34%) percepându-l ca pe o problemă de sănătate majoră.

Nivelul de îngrijorare din Portugalia (79%) este cu mult peste orice altă țară și, de departe, principala preocupare din această țară. Urmează Belgia, unde 59% au identificat cancerul ca fiind principala problemă în domeniul sănătății, în timp ce România se află și ea în rândul țărilor cu scor mare (49%).

În România, cancerul este îngrijorător pentru toate segmentele de populație, înregistrând ponderi similare pe grupe de vârstă sau de gen, indiferent de nivelul de venit sau educație, în timp ce pe plan mondial preocupă mai degrabă femeile și persoanele peste 35 de ani, cu venituri și educație peste medie.

Stresul, în topul preocupărilor românilor

Stresul ocupă locul al treilea între preocupările de sănătate ale românilor și respectiv locul al patrulea la nivel mondial. Spre deosebire de populația globului, românii au preferat să aleagă stresul în locul sănătății mintale ca o problemă importantă de sănătate. Stresul reprezintă o îngrijorare menționată de 34% dintre români, comparativ cu media globală de 26%, fiind mai prezent în rândul femeilor (40%, comparativ cu 29% dintre bărbați).

Afecțiunile cardiovasculare nu reprezintă o preocupare pentru omenire, ocupând abia poziția a noua la nivel global.
În România, așa cum arată studiul, afecțiunile inimii reprezintă a doua problemă de sănătate după cancer, fiind menționate de 35% dintre români, indiferent de vârstă sau gen.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada 22 iulie – 5 august 2022 în 34 de țări. Eşantionul a inclus un număr total de 23.507 adulți cu vârste cuprinse între 18-74 de ani din Statele Unite, Canada, Malaezia, Africa de Sud și Turcia, 20-74 ani în Thailanda, 21-74 ani în Indonezia, respectiv 16-74 de ani în celelalte 27 de țări (inclusiv România).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS