17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateControverse privind decontarea serviciilor de kinetoterapie. Specialiştii vor scoaterea serviciilor conexe de pe lista CNAS

Controverse privind decontarea serviciilor de kinetoterapie. Specialiştii vor scoaterea serviciilor conexe de pe lista CNAS

Scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractul cu CNAS este în favoarea pacientului și a sistemului medical, spun reprezentanţii Societăţii Române de Reabilitare Medicală (SRRM), care au depus un memoriu la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în care aduc argumente pentru această măsură.

Contrar aparenţelor, spun specialiştii, scoaterea serviciilor conexe de kinetoterapie din contractarea cu Casa Națională de Sănătate nu aduce o îngrădire a accesului pacienților la serviciile de sănătate. Măsura ar fi în favoarea pacientului prin creșterea calității și a complexității actului medical, evitarea birocrației, evitarea risipei financiare și respectarea dreptului pacientului de a-și alege furnizorul.

„În acest moment, nu există nicio reglementare privind efectuarea serviciului conex, deci nicio posibilitate de a verifica dacă acesta a fost într-adevăr efectuat, pentru că, deși reprezintă un serviciu medical, el nu este decontat în urma validării și semnării cu cardul de sănătate al pacientului, ceea ce poate duce la evaziune fiscală. De asemenea, nu există o evaluare obligatorie a unităților de kinetoterapie care efectuează servicii conexe pentru diverse specialități și care nu pot fi astfel declarate furnizori acreditați”, transmite prof. univ. dr. Mihai Berteanu, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală, într-un comunicat.

SRRM spune că în spaţiul public au apărut informaţii eronate

Spre deosebire de serviciul conex, serviciile efectuate în ambulator de medicul specialist de MFR, inclusiv ședințele de kinetoterapie, sunt toate validate și semnate cu semnătura electronică a medicului și cu cardul de sănătate al pacientului exact în momentul în care sunt efectuate.

„Facem aceste precizări ca răspuns la numeroasele informații eronate apărute în ultimele zile în spațiul public și sperăm că deciziile CNAS se vor baza pe opinia experților în domeniu și nu pe părerile exprimate în media sau pe rețelele de socializare. Stăm oricând la dispoziție presei și decidenților pentru lămuriri suplimentare”, adaugă dr. Berteanu.

Diferenţa între serviciile conexe şi serviciile RECA

În relație cu CNAS și conform prevederilor Contractului Cadru în vigoare, medicul de specialitate MFR este furnizor de servicii clinice în cabinetul din ambulator și de servicii în baza
de tratament în cadrul unei echipe multiprofesionale care include fizioterapeuți, kinetoterapeuți, maseuri, asistenți de balneofizioterapie. (RECA).

Normele Contractului Cadru mai prevăd și așa-numitele servicii conexe de kinetoterapie, care pot fi recomandate de medici de diverse specialități. Denumirea de servicii conexe vine dela faptul că aceste servicii sunt făcute de fizioterapeuți sau kinetoterapeuți, care fac parte din categoria profesiunilor conexe actului medical alături de profesiunile de psiholog, logoped, asistent medical, tehnician de aparatură medicală etc.

Medicii consideră că ar trebui făcute îmbunătăţiri cadrului CNAS pentru că serviciile conexe nu sunt bine reglementate şi serviciile RECA nu sunt gândite în avantajul pacientului.

Serviciile RECA sunt limitate ca număr de şedinţe, în timp ce serviciile conexe nu. „Precizăm că prescrierea de servicii conexe nu este limitată ca număr de ședințe, ceea ce este benefic pentru pacient. În cazul RECA, Contractul Cadru actual nu permite decontarea a mai mult de 21 de zile de reabilitare medicală pe an și pe pacient, în limitele unui plafon lunar care este absolut insuficient. Acest fapt aduce un prejudiciu grav în reabilitarea medicală a persoanelor cu dizabilități și implicit a stării generale de sănătate a populației.

Diferenţe financiare enorme

În ceea ce priveşte serviciile RECA, procedurile recomandate sunt decontate de CAS cu 7 lei/ședință dacă Panul de proceduri nu conține kinetoterapie și cu 10,5 lei/ședință dacă planul conține și kinetoterapie. De obicei se recomandă 10 zile de proceduri.

Contractul Cadru actual nu permite decontarea a mai mult de 21 de zile de reabilitare medicală pe an și pe pacient.

Serviciile conexe ajung la 120 lei pentru o şedinţă, adică la costuri de peste 10 ori mai mari. SRRM consideră necesară o uniformizare a tarifelor în cazul în care serviciile conexe nu vor fi scoase de la decontare, cât şi o reglementare strictă a acestora.

Argumentele detaliate de SRRM se găsesc în memoriul de mai jos:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS