16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaMedicament pentru boala ficatului gras, aproape de aprobare

Medicament pentru boala ficatului gras, aproape de aprobare

Un medicament experimental pentru steatohepatita nonalcoolică (NASH) a îndeplinit principalele obiective într-un studiu în faza avansată, așteptat cu nerăbdare, propulsându-l în prim-plan în cursa pentru primul tratament aprobat pentru pacienții cu leziuni hepatice avansate.

Compania americană de biotehnologie, Madrigal Pharmaceuticals, a anunțat luni, pe Twitter, că medicamentul său experimental pentru boala ficatului gras și-a îndeplinit ambele obiective principale într-un studiu clinic în stadiu avansat, foarte așteptat.

NASH este o formă de boală a ficatului gras nealcoolic, și reprezintă o inflamație cauzată de acumularea grăsimilor în ficat caracterizată prin fibroză sau cicatrizarea acestui organ, care pot evolua spre ciroză și insuficiență hepatică.
În prezent nu există niciun tratament aprobat pentru steatohepatita nonalcoolică.

Rezultatele sunt peste aşteptări

Acțiunile producătorului de medicamente au crescut de peste trei ori luni, după datele pozitive privind medicamentul resmetirom – un potențial tratament pentru steatohepatita nonalcoolică (NASH), cauza cu cea mai rapidă creștere a transplanturilor de ficat.

Cel puțin un analist a salutat rezultatele ca fiind drept „cel mai bun scenariu”, după ce medicamentul a ajutat la reducerea cicatricilor hepatice sau a fibrozei la pacienți, informează Reuters.
Medicamentul a îndeplinit, de asemenea, obiectivul principal de a ajuta pacienții să atingă „rezoluția NASH”, măsurată prin lipsa de balonare a ficatului și inflamația scăzută.
„Rezultatele depășesc în mod semnificativ așteptările”, a spus analistul de la SVB Securities Thomas Smith.
Aceste rezultate pozitive ar putea face ca medicamentul resmetirom să devină primul tratament pentru NASH.

Ce arată studiul

Compania plănuiește să depună o cerere de punere pe piață la autoritățile de reglementare pentru a solicita o aprobare accelerată în prima jumătate a anului 2023.

În cadrul studiului, o doză de 80 de miligrame a ajutat 26% dintre pacienți să atingă rezoluția NASH, comparativ cu 30% pentru o doză mai mare de 100 de miligrame și 10% pentru placebo.
Medicamentul resmetirom a arătat, de asemenea, o îmbunătățire a fibrozei respectiv a cicatricilor, fără agravarea bolii ficatului gras, la 24% dintre pacienți, comparativ cu 26% pentru doza de 100 miligrame și 14% pentru placebo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS