10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSubstanţe chimice folosite la tigăi sau covoare, restricţionate de UE

Substanţe chimice folosite la tigăi sau covoare, restricţionate de UE

Substanţe chimice folosite pe scară largă pentru tigăi, covoare, pelerine de ploaie sau spumă pentru stingerea incendiilor vor fi supuse unor norme noi în curând. Uniunea Europeană va restricționa concentraţiile din produse pentru patru „substanţe chimice veşnice” începând de anul viitor.

Ce efecte negative pot avea substanţele

Concentraţiile pentru patru aşa-numite „substanţe chimice veşnice” din produse, care prezintă un pericol pentru sănătate, vor fi restricţionate începând cu 2023, a anunţat miercuri Comisia Europeană.
Substanţele perfluoroalchilate (PFAS) pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltării fetusului şi a nou-născutului, precum şi asupra colesterolului, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.
„Astăzi, facem încă un pas pentru a spori nivelul de siguranţă alimentară în Uniunea Europeană şi de a-i proteja mai bine pe cetăţeni de substanţele chimice nocive”, a menţionat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, într-o declaraţie.

Substanţele toxice PFAS au fost detectate în probe din cordonul ombilical

Substanţele chimice toxice PFAS au fost detectate în toate probele de sânge din cordonul ombilical din 40 de studii efectuate în ultimii cinci ani, a constatat o nouă analiză a literaturii ştiinţifice din întreaga lume.
Studiile au examinat colectiv aproape 30.000 de probe în ultimii cinci ani, în cadrul unor constatări „îngrijorătoare”.
Se estimează că PFAS contaminează apa potabilă pentru peste 200 de milioane de persoane din SUA şi au fost găsite la niveluri alarmante în carne, peşte, produse lactate, culturişi alimente procesatePFAS din produse pot fi absorbite prin piele sau inspirate pe măsură ce se desprind din produse şi se deplasează prin aer.

„Prezenţa acestor substanţe chimice reprezintă, de asemenea, o ameninţare pentru persoanele însărcinate, servind drept prim contact cu PFAS înainte ca acestea să treacă din uter la fătul în curs de dezvoltare prin intermediul cordonului ombilical”, a declarat Uloma Uche, cercetător ştiinţific în domeniulsănătăţii mediului la Environmental Working Group, care a analizat datele studiilor evaluate de colegi.

PFAS, monitorizate de 30 de ţări

Cuprinzând peste 4 700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu.
PFAS sunt urmărite și de Inițiativa biomonitorizării umane pentru Europa (HBM4EU). HBM4EU este un efort comun la care participă 30 de țări, Agenția Europeană de Mediu și Comisia Europeană, cofinanțat prin programul Orizont 2020. Derulându-se din 2017 până în 2021, HBM4EU generează cunoștințe menite să stea la baza unei gestionări sigure a substanțelor chimice și, astfel, să protejeze sănătatea europenilor.

De ce PFAS sunt denumite „substanţe chimice veşnice”

PFAS sunt cunoscute şi sub denumirea de „substanţe chimice veşnice” întrucât compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural.

„Aceste noi reguli demonstrează angajamentul nostru de a pune sănătatea cetăţenilor pe primul loc”, a spus Kyriakides.
Substanţele sunt utilizate într-o gamă variată de produse prevăzute cu un înveliş rezistent la apă şi pete, cum ar fi tigăi pentru gătit, pelerine de ploaie, covoare şi spumă pentru stingerea incendiilor.
Comisia Europeană a mai precizat că utilizarea lor pe scară largă a dus la contaminări extinse ale mediului.
Noile reguli urmează să se aplice din 2023 şi vizează substanţele sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acidul perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorononanoic (PFNA) şi acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS