6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTusea la copii şi adulţi. Când să te prezinţi la medic

Tusea la copii şi adulţi. Când să te prezinţi la medic

Afecțiunile respiratorii sunt în plină ascensiune în această perioadă, afectând atât copii, cât și adulți. Specialiștii au avertizat că în acest sezon numărul cazurilor este foarte crescut, iar persistența simptomelor le dă bătăi de cap pacienților, care se confruntă adesea cu o tuse de durată. Când e cazul să intervenim cu antibiotic și cum tratăm tusea sugarilor, în condițiile în care produsele antitusive nu sunt, în general, recomandate la vârste foarte mici?

„În ultima perioadă foarte mulți dintre pacienții noștri se prezintă cu acuze respiratorii, tusea fiind principala sursă de disconfort. Cu toate acestea, etiologia (viral versus bacterian) diferă. Iar în privința preocupării majore a mamelor – e sau nu de antibiotic? –, boala, azi mai mult ca în alte sezoane, poate fi înșelătoare”, precizează medicul pediatru Diana Belu, de la Centrul Medical Speranța.

„De aceea, pentru a evita folosirea excesivă a antibioticelor, în această perioadă recomandăm reevaluarea periodică și supravegherea evoluției. Aceasta ne ajută să nu amânăm, dar nici să nu administrăm excesiv antibioticele”, adaugă dr. Bianca Vlădulescu, pediatru în cadrul aceleiași clinici.

Dr. Bianca Vladulescu, medic pediatru

Revenirea la control este esenţială

Medicii semnalează și că produsele pentru combaterea tusei nu trebuie administrate cu ușurință la copiii sub 2 ani. Deși pot fi folosite în situații concrete, specialiștii le recomandă mămicilor de sugari să caute avizul medical în detrimentul sfaturilor celor din jur.

Revenirea la controalele programate este esențială, mai transmit pediatrii: „Credem că atunci când o mămică face echipă cu noi, satisfacția crește de ambele părți și cel mai mult de câștigat are copilul. Urmărind îndeaproape evoluția bolii, ne adaptăm recomandările atât pentru micuțul în cauză, cât și pentru cei care îi vor urma. Pentru că de la un sezon la altul nu doar boala se poate schimba, ci și recomandările medicale”.

Mergeţi la medic dacă tusea persistă mai mult de trei săptămâni

Și în cazul adulților, problemele de tract respirator sunt foarte frecvente și, uneori, dificil de gestionat. Medicul pneumolog Aurel Buzatu le transmite pacienților să nu neglijeze vizita la specialist atunci când tusea persistă mai mult de trei săptămâni.

Dr. Aurel Buzatu

“Este nevoie de investigaţii, pentru că natura patologiei poate fi foarte diferită şi pot fi şi patologii grave. Pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, iar dacă tratamentul prescris nu dă rezultate, el trebuie îndrumat către pneumolog”, spune dr. Buzatu, specialist al clinicii Speranţa.

“Specialistul îşi dă seama dacă este vorba despre o afecţiune virală sau bacteriană, poate cere anumite analize, antibiogramă, radiografie, acolo unde este cazul. Trebuie acţionat sistematic, ţintit, iar autoadministrarea tratamentelor este un lucru complet nerecomandat. Pacienţii au tendinţa să recurgă la anumite tratamente recomandate de persoane apropiate, însă ce funcţionează la un pacient nu funcţionează automat şi la altul. Simptomele pot fi similare, dar patologiile diferite!”, adaugă medicul pneumolog.

Pentru programări la Centrul Medical Speranţa puteţi apela numărul  0771 493 887. Clinica oferă consultaţii decontate de CAS la cabinetele de pediatrie şi pneumologie, în baza biletului de trimitere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS