17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAvertisment: Val de infectări la copii în toată lumea

Avertisment: Val de infectări la copii în toată lumea

Sezonul de boli virale „va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici”, avertizează medicul Mihai Craiu, care vine și cu o serie de sfaturi cu ajutorul cărora părinții își pot feri copiii de îmbolnăviri, scrie Hotnews.

„A inceput acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai, iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc., etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii zece ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, scrie Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

„Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC. Anul acest a început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt. Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat Planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie. Și nu e numai Franța. Și în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a început”, continuă medicul.

„Asta e… Suntem „deștepți“ și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România”, mai scrie Mihai Craiu.

Ce faci ca să eviți îmbolnăvirea copilului

Mihai Craiu vine și cu o serie de recomandări pentru „cei care vor sfaturi” și spune că acestea sunt simple:

  • 1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA, 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  • 2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unică folosință.
  • 3. Și, MAI ALES, nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  • 4. Separăm de nou-născut, sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
  • 5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub şase luni, și care au fost prematuri.
  • 6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.

Insistați să se facă triaj corect și serios în colectivități

Și dr. Egri Eduard, medic de familie în Sibiu, vine cu o serie de recomandări pentru părinți:

  • 1. Dacă aveți un sugar mai mic de 6 luni acasă sau unul mai mic de 1 an prematur sau cu afecțiuni cronice, iar frații mai mari la creșă sau grădiniță, pe aceștia, ideal ar fi să nu îi mai duceți în colectivitate decât dacă au posibilitatea să locuiască în altă parte a locuinței, cu tatăl sau bunicii.
  • 2. Dacă aveți copii mici colectivizați insistați să se facă un triaj corect și serios, comunicați cu ceilalți părinți și conducerea unității.
  • 3. Insistați să se aerisească frecvent salile de clasă, să se facă curățenie, iar dacă este cazul, dezinfecție cu o firmă serioasă, nu doar scriptic (și aici sunt discuții).
  • 4. Nu mai cărați după voi sugarii și copiii mici în marile aglomerări din magazine, refuzați politicos parangheliile dacă aveți un sugar acasă.
  • 5. Ocrotiți-vă copiii, este doar începutul, iar iarna este lungă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS