12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsultul cardiologic la copii şi tineri. Ce boli pot fi depistate şi când este necesar

Consultul cardiologic la copii şi tineri. Ce boli pot fi depistate şi când este necesar

România este fruntaşă la mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar încă mai îngrijorător decât atât este că numărul tinerilor care suferă de afecţiuni cardiace şi al celor care ajung să facă infarct este în creştere. Stilul de viaţă contemporan poate conduce la probleme serioase, care erau, cu ani în urmă, excepţii de la regulă.

“Semnele şi simptome cardiace la adultul tânăr sunt sincopa, amețelile, palpitaţiile, durerea în piept, suflul cardiac, lipsa de aer, dispnee (dificultăţi de respiraţie – n.r.), oboseala la efort”, transmite dr. Radu Popa, cardiolog în cadrul centrului medical. “Atunci când experimentaţi astfel de simptome, nu le neglijaţi. Dacă ne adresăm din timp problemelor cardiace, le putem ţine sub control”, explică medicul.

Medicii insistă pe importanţa consultului cardiologic de rutină după vârsta de 35 de ani. Aflăm tot mai frecvent despre cazuri de infarct la persoane cu vârste sub 40 de ani, uneori chiar sub 30 de ani, deşi infarctul este asociat, de regulă, vârstelor mai înaintate. Medicii spun că obezitatea, fumatul, colesterolul crescut încă din copilărie pot conduce către aceste probleme.

Consulturile cardiace la copii, esenţiale pentru depistarea bolilor congenitale

Echipa Clinicii Speranţa le atrage atenţia şi părinţilor să îi ducă pe micuţi la consult atunci când observă manifestări care pot semnala afecţiuni ale inimii, pentru că este foarte important ca bolile cardiace congenitale să fie depistate din copilărie. “Dacă este nevoie să fie efectuate intervenţii chirurgicale, contează enorm ca acestea să fie efectuate la momentul oportun şi nu când inima şi plămânii au suferit deja modificări structurale iremediabile. Un exemplu este defectul septal ventricular, cunoscut drept o “gaură la inimioară”. Dacă nu e operat în copilărie, la vârsta adultă riscă să afecteze iremediabil cordul”, spun specialiştii din echipa centrului medical.

La Clinica Speranţa, se efectuează investigaţii cardiologice şi monitorizare ambulatorie pentru pacienţi de toate vârstele, de la nou născuţi până la persoane vârstnice. Medicii beneficiază şi de suportul celor mai performante echipamente pentru investigarea bolilor cardiace. Clinica deţine cel mai performant ecograf cardiac 4D, cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială şi acurateţe de vârf.

Centrul Medical Speranța se află pe str. Înfrățirii, nr. 16, iar programări se pot face la numărul de telefon 0771.493.887.
Echipa de cardiologi a centrului este formată din medicii Radu Popa, Adrian Coandă, Diana Dragu Cherata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS