10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum recunoști un AVC, primele semne

Cum recunoști un AVC, primele semne

Atacul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă. Acest lucru se întâmplă atunci când un vas de sânge din creier se sparge (AVC hemoragic) sau atunci când apare un cheag într-un vas de sânge, care întrerupe alimentarea creierului.

Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador şi al Serviciului de Ambulanţă Sanador, a explicate care sunt simptomele ce prevestesc un AVC.

”Cel mai frecvent semn este durerea de cap, cefaleea rebelă care nu cedează la nimic – este un factor de alarmă. Dar alterarea funcției motorie în orice segment al corpului, că e la membrele superioare sau inferioare, că este vorba doar despre o mână sau doar o gambă, toate aceste tipuri de simptome care nu sunt uzuale, nu se întâlnesc în viața de zi cu zi, astea trebuie să fie semnale de alarmă. Tulburarea de vorbire, tulburarea de auz, vederea brusc alterată – adică numai vezi, este încețoșată. Acestea sunt simptome la care este bine să te alarmezi”, a declarat dr. Cristian Pandrea, într-un interviu pentru DC NEWS şi DC MEDICAL 

Ești martor la un AVC? Ce trebuie să faci

Medicul a explicat și ce trenuie să facă în cazul în care asiști la un AVC, înainte să vină ambulanța. „Gesturile de prim-ajutor pe care cred că oamenii ar trebui să le știe într-o oarecare măsură nu sunt adresate unei anumite boli. Ce este important în cazul unui prim-ajutor pe care oamenii, martorii unor asemenea evenimente îl pot acorda este să urmărească câteva priorități. Acestea sunt legate de starea de conștiență și de funcțiile vitale, pe de o parte, și, pe de altă parte, să ai prezența de spirit să alarmezi serviciile de urgență”, a explicat specialistul Cristian Pandrea în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical. 

Citește întreg articolul pe DCnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS