17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFACIAS a dat în judecată Ministerul Sănătății după achiziţionare de vaccinuri anti-COVID de un miliard de euro

FACIAS a dat în judecată Ministerul Sănătății după achiziţionare de vaccinuri anti-COVID de un miliard de euro

Autoritățile statului întârzie să identifice vinovații pentru cheltuirea a peste 1.000.000.000 de euro pe vaccinuri anti-COVID.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Sănătății încă din luna mai să renegocieze contractele și să spună cine sunt persoanele responsabile cu evaluarea şi semnarea pentru cumpărarea unui număr uriaş de doze.

Ministerul nu a dat curs solicitărilor FACIAS, ascunzând aceste informații si susţinând că aceste contracte nu există, asta deşi realitatea şi documentele emise chiar de MS demonstrează contrariul. Primul termen al procesului intentat de FACIAS, care se va judeca pe data de 27 octombrie la Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, FACIAS a sesizat, în luna iulie, DNA în privința contractelor de achiziție pentru vaccinuri împotriva COVID-19, după ce funcționari din Ministerul Sănătății au transmis deliberat informații false. Aceștia au atestat împrejurări nereale privind inexistența acestor contracte, consecutiv acțiunii de includere a informațiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidențiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au încheiat respectivele contracte păguboase pentru statul român.

România s-a angajat să cumpere un număr foarte mare de doze, aprox. 100 de milioane, fără a ţine cont de nevoile reale. Mai puțin de 20% dintre acesta au fost folosite, iar acum suntem în situația în care milioane dintre aceste doze au expirat sau vor expira curând, sau vor ajunge sa nu fie niciodată folosite.

Numai în acest an sunt așteptate să sosească încă 20 de milioane de doze, iar asta în contextul în care, potrivit informațiilor oficiale oferite de Ministerul Sănătății, în prezent în depozite există deja alte 7 milioane de doze.

România a vândut sau donat deja aproape 6 milioane de doze. La fel, milioane de doze au expirat deja în depozitele producătorilor, iar pentru distrugerea acestora tot românii trebuie să plătească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS