11.2 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateCând sunt “multe” medicamente „prea multe”? (II)

Când sunt “multe” medicamente „prea multe”? (II)

Administrarea de “multe” medicamente care totuși să nu fie „prea multe” din punctul de vedere al interacțiunilor medicamentoase, dar și din punctul de vedere al pacientului care trebuie să accepte administrarea tratamentului așa cum i-a fost prescris, necesită o atenție aparte. Acestă situație se întâlnește mai ales în cazul vârstnicilor deoarece o dată cu înaintarea în vârstă crește posibilitatea apariției mai multor afecțiuni.

Cine prezintă risc mai ridicat?

Existe anumite situații în care cresc șansele ca medicamentele prescrise să fie „prea multe”:

  • Dacă sunt prescrise peste cinci medicamente, deoarece cu cât se administrează mai multe medicamente, cu atât este mai mare șansa de interacțiuni sau reacții adverse.
  • Dacă sunt administrate medicamente prescrise de mai mulți medici. Această situație apare atunci când nu este informat fiecare dintre medici de absolut toate medicamentele pe care un pacient și le administrează, incluzând aici și suplimentele alimentare sau medicamentele naturiste.
  • Vârstnicii metabolizează medicamentele în mod diferit comparativ cu tinerii. Este fiziologic ca rinichii să nu funcționeze la același nivel ca în primele decade de viață, prin urmare există riscul ca un medicament să rămână în organism mai mult timp. Totuși, acest aspect este cu siguranță luat în considerație de către medic și acesta modifică dozele în conformitate.

Ar trebui să avem mereu asupra noastră lista medicamentelor pe care le luăm

O idee bună este să realizăm o listă cu toate medicamentele pe care le luăm și să o avem mereu asupra noastră. Lista ar trebui să includă toate medicamentele eliberate pe bază de rețetă, dar și cele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și naturistele.

Această listă este utilă atunci când mergem la un medic nou, dar și dacă ne internăm de urgență în spital pentru că este posibil să ne aflăm în imposibilitatea comunicării exacte a tuturor medicamentelor administrate uzual.

O altă modalitate eficientă este să comunicăm la consultație medicului întotdeauna ce medicamente ne-au fost prescrise de către alt medic. În funcție de interacțiunile medicamentoase, se poate alege un alt medicament care să fie mai potrivit, se pot combina două substanțe într-o singură pastilă pentru a fi mai mic numărul de medicamente administrat sau este posibil să fie nevoie de modificări de dozaj ale medicamentelor.

Organizatoarele de medicamente pot fi de ajutor

Este ideală administrarea de medicamente așa cum au fost prescrise și pentru nelămuriri privind administrarea trebuie întrebat întotdeauna medicul sau farmacistul. Este important ca pentru fiecare tip de medicament administrat în parte să cunoaște ce este de făcut atunci când uităm să luăm o doză sau din contră, din greșeală, dublăm doza de medicament.
Atunci când este vorba de mai multe medicamente administrate zilnic, crește riscul de confuzie, așa că este bine ca acestea să fie bine organizate, de exemplu cu ajutorul organizatoarelor de medicamente.

Concluzie

Atunci când este consultat un anumit medic pentru o problemă de sănătate, este vital ca acesta să fie înștiințat de tot istoricul nostru medical și medicamentos. Astfel, medicul va prescrie exact medicamentele de care avem nevoie, în dozele ajustate, personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS