12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeEști însărcinată? Iată ce trebuie să știi despre procedura de morfologie fetală pe trimestre

Ești însărcinată? Iată ce trebuie să știi despre procedura de morfologie fetală pe trimestre

Morfologia fetală este o procedură ecografică, pe care medicul o folosește pentru a evalua starea de sănătate a copilașului încă din primul trimestru de sarcină, până la cel de-al treilea, inclusiv. Cu cât tulburările sau afecțiunile sunt depistate mai din timp, cu atât medicul va reuși să stabilească un tratament sau o soluție prin care puiul de om și mămica sa să fie sănătoși.

Etimologic vorbind, morfologia provine de la cuvântul grecesc „morphos”, care are semnificația de formă. Cu alte cuvinte, morfologia face referire la studierea formei, ceea ce înseamnă că procedura constă în evaluarea dezvoltării tuturor organelor fetale, cum ar fi plămânii, inima, rinichii, coloana vertebrală, mâinile, picioarele, fața, capul etc. Citește în continuare și află care sunt particularitățile definitorii ale procedurii de morfologie fetală pe trimestre, dar și cât de importantă este.

Cât de importantă este morfologia fetală pe trimestre și ce poți afla?

Morfologie fetală în trimestrul 1

Aceasta intră în categoria investigațiilor imagistice de o performanță înaltă, având capacitatea de a verifica dezvoltarea fătului, dar și anatomia sa. Morfologia fetală în trimestrul 1 poate să depisteze anomaliile grave cu care micuțul tău se poate confrunta încă de la săptămâna a 11-a. Cu toate acestea, există și alte afecțiuni care nu pot fi identificate, pentru că micuțul nu are organele atât de bine dezvoltate încât să poată fi examinate perfect.

Astfel, prin morfologia din trimestrul 1 se pot identifica următoarele probleme:

  • malformații cromozomiale, printre care se numără sindromul Down (retard mintal, al creșterii și anomalii cranio-faciale, cardiace), Edwards (anomalii cardiace, osoase, renale) și Patau (unde speranța de viață a bebelușului este redusă semnificativ și nu poate fi tratat);
  • malformații cerebrale;
  • anomalii cardiace;
  • malformații ale scheletului sau ale mușchilor;
  • probleme cu lichidul amniotic, anomalii ale organelor genitale și tulburări la nivelul cordonului ombilical.

Vestea bună este că nu trebuie să faci pregătiri serioase înainte de investigație. Indicat ar fi doar ca vezica urinară că nu fie goală complet înainte de examinare. De asemenea, evită cât de mult poți să consumi alimente care îți pot provoca senzația de balonare.

Morfologie fetală în trimestrul 2

Conform unui tabel de sarcină pe trimestre, poți identifica mult mai ușor perioada în care te afli atât tu, cât și copilul tău. Imediat ce ai ajuns la săptămâna a 22-a, trebuie să te pregătești de morfologia fetală în trimestrul 2, care o să te ajute să iei parte la procesul de dezvoltare a micuțului tău, având ocazia de a-l vedea în fiecare etapă.

Morfologia în trimestrul 2 poate să identifice mai multe malformații sau anomalii posibile, datorită faptului că fătul este dezvoltat mai mult, iar organele sale sunt mai ușor de examinat. Nu numai investigația are capacitatea de a analiza starea de sănătate a fătului, dar poate să verifice și dacă există anumite anomalii sau probleme la nivelul uterului. Iată care sunt malformațiile care pot fi depistate:

  • tulburări renale sau cardiace;
  • anomalii la nivelul măduvei spinării sau peretelui abdominal;
  • hidrocefalie;
  • inexistența cerebelului;
  • anomalii la nivelul placentei;
  • probleme ale cordonului ombilical.

Astfel, cu toate că părinții merg optimiști la control pentru a identifica sexul copilașului și pentru a-l vedea cum mișcă prin intermediul micului ecran, doctorii au responsabilitatea de a identifica posibilele anomalii cu care orice bebeluș riscă să se confrunte.

Morfologie fetală în trimestrul 3

Morfologia fetală în trimestrul 3 are loc în săptămânile 31-33 și este cea care poate să identifice aproape orice problemă de sănătate cu care micuțul riscă să se confrunte. Pentru că organele s-au dezvoltat suficient de mult, procedura de morfologie în trimestrul 3 poate să realizeze o analiză completă a acestora, depistând cu ușurință posibilele anomalii la nivelul mușchilor, scheletului, sistemului nervos central. Iată ce poți descoperi:

  • posibile anomalii la nivelul femurului și lungimea sa;
  • stadiul în care plămânii se dezvoltă;
  • circumferința capului micuțului.

De asemenea, se mai poate afla și care este greutatea estimativă pe care bebelușul o va avea în momentul nașterii, dar și care sunt dimensiunile sale. Tot cu ajutorul acestei proceduri de examinare poți afla și ce îți cauzează durerile de burtă în sarcină în trimestrul 3 și dacă ceva nu este în regulă.

Ce nu ai voie să faci când ești însărcinată?

Lucrurile interzise în primul trimestru de sarcină, care se aplică pentru toată perioada de graviditate, fac referire la:

  • consumarea alcoolului, mai ales în cantități mari;
  • fumatul, atât activ, cât și pasiv;
  • efortul excesiv;
  • practicarea unor activități sportive neadecvate perioadei de sarcină în care te afli;
  • administrarea unor medicamente care nu ți-au fost prescrise în prealabil și care pot genera reacții adverse periculoase;
  • adoptarea unei alimentații nepotrivite și consumarea unei cantități insuficiente de lichide în fiecare zi;
  • expunerea la un grad ridicat și nenatural de stres;
  • efectuarea saunei sau a băilor fierbinți, pentru că pot afecta sănătatea micuțului tău în plină dezvoltare; optează pentru dușuri rapide, în schimb;
  • expunerea la razele X.

Astfel, pe durata celor trei trimestre de sarcină, este recomandat să ții cont de informațiile menționate anterior și să te protejezi ca atare. Pentru a te documenta suplimentar, accesează portalul kid.ro, unde vei găsi o mulțime de informații interesante și relevante despre perioada de sarcină, dar și despre investigațiile pe care trebuie să le efectuezi. Acordă o atenție sporită detaliilor menționate anterior și asigură-te că păstrezi o legătură strânsă cu medicul obstetrician.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS