3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLuminița de seară, aliatul contra bufeurilor?

Luminița de seară, aliatul contra bufeurilor?

Uleiul de luminiță de seară (primula de seară) este extras din semințele unei specii de primulă originară din America de Nord. Numele aparte al plantei provine de la faptul că aceasta înflorește seara. De-a lungul timpului proprietățile terapeutice ale extractului de luminiță de seară au fost cercetate îndeaproape, inclusiv în cadrul studiilor clinice. Conținutul de acid gamma-linolenic și alți acizi grași omega-6 ce au atât proprietăți antiinflamatoare, cât și de calmare a durerii, au conferit perspective atrăgătoare pentru oamenii de știință.

Beneficiile uleiului de luminiță de seară

Cel mai des, terapeuții recomandă uleiul de luminiță de seară pentru prevenirea și tratarea simptomelor sindromului premenstrual, dar și pentru o realizare mai lină a tranziției la menopauză și ameliorarea stărilor cauzate de aceasta. Totuși, cercetările care să dovedească exact mecanismele prin care are loc acest efect și dacă acest efect este unul real, sunt încă la început și nu putem discuta la momentul actual de certitudini.

Bufeurile, senzațiile bruște de căldură extremă în partea superioară a corpului, cauzate de modificările hormonale ce însoțesc menopauza, par a fi ameliorate de către consumul regulat de preparate cu luminiță de seară. Totuși, cercetările au arătat că deși severitatea bufeurilor s-a îmbunătățit în comparație cu cei cărora li s-a administrat placebo, durata și frecvența episoadelor a rămas neschimbată.

Utilizarea uleiului de luminiță de seară pentru tratarea durerilor ce pot apărea cu aproximativ o săptămână înainte de perioada menstruală a fost de asemenea investigată. Rezultatele și în acest caz au fost eterogene, șapte din cele 10 studii clinice incluse într-o analiză mai amplă publicată în 2019 au sugerat că acest ulei a fost util pentru ameliorarea acestui disconfort. Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi concludente care să susțină aceste afirmații.

Deși au existat indicii cum că uleiul de luminiță de seară poate ameliora simptomatologia celor care se confruntă cu diagnosticul de dermatită atopică sau psoriazis, aceste afirmații au rămas nedemonstrate, beneficiile în urma tratamentului cu această plantă fiind similare cu cele obținute cu tratament placebo.

De ajutor împotriva osteoporozei

Artrita reumatoidă este o boală autoimună ce afectează articulațiile pacienților, iar conținutul ridicat de acid gamma-linolenic din compoziția uleiului de luminiță oferea premisele unei posibile îmbunătățiri ale funcționalității articulațiilor și reducerii durerilor. Cu toate acestea, cele mai multe dintre rezultatele obținute până în prezent au fost în cel mai bun caz modeste, cu reduceri moderate ale problemelor cauzate de către artrita reumatoidă.

La momentul actual se cunoaște că un aport crescut de grăsimi nesaturate este asociat cu un risc redus de osteoporoză, afecțiune ce constă în pierderea mineralelor, conducând la oase fragile. Osteoporoza afectează în special femeile după menopauză.

Conținând grăsimi nesaturate în cantități mari, uleiul de luminiță de seară reprezintă un posibil candidat pentru contracararea pierderii osoase, dar sunt necesare studii pentru stabilirea cu certitudine a acestui beneficiu.

Concluzie

În farmaciile și drogheriile din România, uleiul de luminiță de seară se găsește atât sub formă de soluție, cât și sub formă de capsule sau drajeuri. Totuși, utilizarea uleiului de luminiță de seară este susținută de dovezi foarte limitate pentru durerile de sân legate de sindromul premenstrual, bufeurile asociate menopauzei și durerile articulare la cei cu poliartrită reumatoidă. Pentru rezultate optime și eliminarea oricărui risc, este indicată recomandarea medicului sau farmacistului înainte de administrarea oricărui medicament sau supliment alimentar.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS