10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTerapia durerii, la Maternitatea MaDonna Maria: Cum sunt ajutate gravidele să treacă mai uşor peste durerea naşterii

Terapia durerii, la Maternitatea MaDonna Maria: Cum sunt ajutate gravidele să treacă mai uşor peste durerea naşterii

În sud-vestul ţării, terapia durerii la naştere este un fenomen aproape necunoscut de către viitoarele mămici, şi asta pentru că, în afară de Spitalul „MaDonna Maria”, nicio altă unitate medicală nu foloseşte această tehnică. Terapia durerii este, însă, o adevărată magie pentru femeile care se pregătesc să nască, oferindu-le un confort extraordinar. Durerea este vizibil diminuată, în proporţie de până la 80%, iar pacienta se poate bucura cu totul de experienţa naşterii şi de primele clipe din viaţa de mamă.

Singurul spital din regiune care aplică terapia durerii

Terapia durerii a intrat în protocoalele spitalului MaDonna Maria încă de acum 8 ani şi, de atunci, este aplicată cu succes. „Ai nevoie nu doar de un anestezist foarte bun, ci şi de condiţii de igienă şi sterilitate supreme, pentru că pacienta rămâne cu un cateter montat pe coloana vertebrală până la 12 ore şi există riscuri mari de infecţii dacă nu asiguri aceste condiţii cu absolută rigurozitate”, spune managerul maternităţii.

Tehnica a fost implementată la maternitatea MaDonna Maria împreună cu o echipă de medici excepţionali şi implică, pe lângă cunoştinţe şi condiţii de igienă, şi truse speciale, destul de costisitoare. Pentru paciente, merită, însă, tot efortul. „Pentru viitoarele noastre mămici este un plus de confort extraordinar, nu doar fizic, ci şi psihic, pentru că teama durerii la naştere este resimţită de foarte multe graviduţe. Centrii durerii sunt, practic, paralizaţi”, explică Alexandra Preda.

La MaDonna Maria, unul dintre tipurile de anestezie preferat de paciente şi de medici este gazul Entonox, care este numit şi „gaz medical ilariant”. Jumătate protoxid de azot, jumătate oxigen, niciun efect advers. „Abia în 2019 a fost inclus Entonox în protocolul de anestezie şi terapie intensivă la nivel naţional, deşi în alte ţări este o practică aplicată de zeci de ani. Inclusiv moaşele care asistă la naşteri la domiciliu merg adesea cu butelia după ele. Este un gaz avizat medical, nu are efecte adverse şi chiar funcţionează”, transmite Alexandra Preda, managerul maternităţii MaDonna Maria.

Există mai multe tipuri de anestezie disponibile la MaDonna Maria, iar pacienta alege împreună cu medicul, în funcţie de situaţia proprie, cea mai bună soluţie pentru ea. „Cel mai des se foloseşte analgezia combinată, indiferent că e naştere naturală sau prin cezariană. Avem şi paciente curajoase, care nu vor niciun tip de anestezie, dar mereu le transmitem să permită medicului măcar să monteze cateterul pentru a fi pregătite în caz de nevoie, cu promisiunea că nu li se injectează nimic decât dacă ele decid acest lucru. Ceea ce ne dorim este ca pacientele noastre să aibă tot confortul şi să se poată bucura din plin de experienţa minunată a naşterii”, adaugă managerul unităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS