11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRecomandări de la ANCMS pentru folosirea sigură a medicamentelor

Recomandări de la ANCMS pentru folosirea sigură a medicamentelor

Potrivit statisticilor, erorile de medicație constituie una din cauzele principale ale vătămărilor și vatămarilor evitabile în sistemele de sanatate din întreaga lume. Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, două materiale informative dedicate pacienților si personalului medical pentru conștientizarea posibilelor erori de medicație.
Ziua Mondială a Siguranței Pacientului este marcată pe 17 septembrie, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este FOLOSIREA SIGURĂ A MEDICAMENTELOR.

Principalele recomandări din ghidul ANCMS:

  • Luați-vă medicamentele așa cum vă sunt recomandate de către personalul medical;
  • Păstrați o listă actualizată cu toate medicamentele pe care le luați și împărtășiți-o cu personalul medical care vă tratează;
  • Când vi se prescrie un medicament, verificați cu personalul medical dacă aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a-l lua în siguranță;
  • Fiți conștienți de potențialele efecte secundare ale medicamentelor dumneavoastră;
  • Păstrați medicamentele așa cum v-a fost indicat și verificați periodic data de expirare;
  • Exprimați orice îngrijorare legată de medicamentele dumneavoastră cu personalul medical.

Comunicarea greşită poate duce la erori grave de medicaţie

Pacienții și familiile lor sunt singurele constante în sistemele de sănătate, din ce în ce mai complexe. Un pacient poate primi îngrijiri în diferite unități sanitare și la mai mulți furnizori medicali, din diferite specialități. În astfel de situații, discrepanțele și comunicarea greșită sunt frecvente și pot duce la erori grave de medicație, în special în timpul internării și al externarii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Fiecare pas din procesul de îngrijire conține anumite riscuri inerente. Pe măsură ce pacienții se deplasează între furnizorii de servicii de sănătate, aceștia devin vulnerabili la schimbări: de la modificarea stării lor de sănătate, schimbarea echipei medicale și medicamentele prescrise. Implicarea pacienților și a familiilor care s-au confruntat cu vătămări în urma administrării unor medicamente poate oferi informații despre defecțiunile sistemului. Prin urmare, este esențial să ne asigurăm că vocea pacienților este auzită în asistența medicală.

Până la 70% din erorile de medicaţie pot fi prevenite

În regiunea europeană, potrivit OMS, 50-70% din problemele cauzate de erori în administrarea medicamentelor pot fi prevenite prin abordări sistematice complexe a siguranței pacienților.
Volumul mare de muncă și lipsa cadrelor medicale, în regiunea europeană, contribuie la peste 20% din erorile de medicatie.
Administrarea incorectă a medicamentelor este cauza a mai mult de jumătate din problemele prevenibile asociate asistenței medicale, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS