8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiete si fitnessCeaiul de fenicul, un aliat împotriva durerilor articulare

Ceaiul de fenicul, un aliat împotriva durerilor articulare

Feniculul este o plantă foarte nutritivă, cu aromă plăcută, care poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus, dar şi la ameliorarea durerilor articulare. Iar beneficiile sale nu se opresc aici. Știința modernă a început să confirme unele dintre afirmațiile tradiționale, cum ar fi acelea că feniculul are proprietăți antifungice, antibacteriene, antiinflamatoare și antispastice.

Ajută digestia şi favorizează slăbitul

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus, ceaiul de fenicul te poate ajuta în acest sens. Accelerând digestia, ceaiul de fenicul menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și reduce poftele. Totodată, feniculul echilibrează și nivelul de zahăr din sânge.

Semințele de fenicul relaxează musculatura stomacului și stimulează activitatea bilei, ceea ce înseamnă că nu doar îmbunătățesc digestia, ci reduc şi durerea de stomac. Feniculul contribuie la eliminarea gazelor intestinale și reduce balonarea. Este de ajutor și în caz de constipație.

Fibrele pe care feniculul le are în compoziție umplu stomacul și mențin sațietatea mai multe ore. Un studiu pe 9 femei sănătoase a arătat că ceaiul de fenicul reduce foamea și aportul de calorii.

Ameliorează simptomele artritei

Remediile cu semințe de fenicul contribuie la ameliorarea afecțiunilor inflamatorii. De exemplu, simptomele artritei pot fi gestionate cu ajutorul semințelor de fenicul. Unele cercetări au indicat că feniculul reduce durerea și rigiditatea și poate fi o alternativă adecvată pentru tratamentul complementar la femeile cu osteoartrită a genunchiului.

Recomandat la menopauză

Din cauza proprietăților sale estrogenice puternice, nu este indicat în perioada sarcinii. Poate perturba dezvoltarea sănătoasă a fătului. Este în schimb util la menopauză.

Un studiu recent a evaluat efectele feniculului asupra simptomelor de menopauză. Autorii au recrutat 90 de femei cu vârsta cuprinsă între 45 și 60 de ani, aflate în perioada de postmenopauză. Participantele au fost împărțite în două grupuri. Un grup a primit capsule orale cu 100 mg de fenicul. Celălalt grup a primit capsule cu 100 mg de ulei de floarea-soarelui (placebo). Femeile care au consumat fenicul au raportat scoruri mai bune ale calității vieții. Toate aspectele vasomotorii, socio-pshihologice și fizice au fost îmbunătățite. Rezultatele acestui studiu sugerează că feniculul poate ameliora simptomele de menopauză. Efectele sale benefice sunt atribuite fitoestrogenilor pe care îi conține (hormoni din plante).

Ceaiul de fenicul îmbunătățește somnul

În antichitate, ceaiul de fenicul era folosit pentru a trata insomnia. Un ceai fierbinte este o variantă excelentă de a te relaxa după o zi dificilă, iar dacă adaugi câteva semințe de fenicul ceaiul tău îți va oferi și mai multe beneficii pentru sănătate. Feniculul are efect relaxant asupra musculaturii, ceea ce te va ajuta să te relaxezi și să adormi mai ușor.

Crește nivelul antioxidanților din organism

Ceaiul de fenicul conține antioxidanți, substanțe care sunt necesare pentru ca organismul să combată efectele nocive ale radicalilor liberi din mediu la care este expus. Atunci când bei ceai de fenicul, antioxidanții din semințele de fenicul se atașează la moleculele din sânge care combat stresul oxidativ. Astfel susține funcțiile ficatului și rinichilor, ajută la producția unor noi celule și reduce semnele îmbătrânirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS