8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnunţ liniştitor privind cazurile de hepatită misterioasă la copii

Anunţ liniştitor privind cazurile de hepatită misterioasă la copii

Rețeaua Europeană de Referință privind Bolile Hepatologice (ERN RARE-LIVER) nu confirmă cazurile alarmante de hepatită acută de origine necunoscută la copii și în alte țări europene, după ce începând din luna aprilie mai multe țări, în special Marea Britanie și Statele Unite, anunțaseră mai multe cazuri de boală hepatică severă necunoscută la copii.

Ca răspuns la cazurile de hepatită acută de origine necunoscută la copii, înregistrate la începutul acestui an, în special în Marea Britanie și în Statele Unite, Rețeaua Europeană de Referință privind Bolile Hepatologice (ERN RARE-LIVER) a efectuat o investigație amănunțită care nu a confirmat cazuri alarmante, asemănătoare celor din Regatul Unit, raportate și în alte țări europene.

Între timp, au fost instalate și alte instrumente de supraveghere, cum ar fi Centrul European de Control al Bolilor (ECDC), care arată o scădere clară a cazurilor raportate de la sfârșitul lunii aprilie 2022.

Ce spun datele privind cauzele posibile

Cu toate acestea, o cauză probabil infecțioasă rămâne. Cele mai recente date, publicate în Eurosurveillance, sugerează o infecție comună cu un parvovirus (AAV2) și cu un virus adeno-asociat.
Pentru a evalua situația din centrele specializate din Europa, ERN RARE-LIVER a realizat un scurt studiu de monitorizare în colaborare cu grupul de lucru privind insuficiența hepatică acută. Deși gradul de conștientizare al acestei afecțiuni rămâne ridicat în domeniu, scăderea cazurilor reflectă situația din toate cele 34 de centre, din 22 de țări din Europa, care au participat la sondaj.
România se numără și ea printre țările care au participat la acest sondaj.

„Este esenţial să se monitorizeze cifrele în lunile următoare”

„Este o veste liniștitoare. Și totuși, este esențial să se monitorizeze în continuare cifrele în lunile următoare”, a declarat dr. Dominic Lenz de la Centrul de Medicină pentru Copii și Adolescenți din cadrul spitalului universitar Heidelberg, liderul grupului de lucru ERN RARE-LIVER pentru insuficiență hepatică acută.

„Această rețea europeană oferă un cadru excelent pentru a observa desfășurarea ulterioară a evenimentelor, cu scopul de a ajuta la elucidarea cauzelor acestei afecțiuni și pentru a acționa rapid în cazul unei potențiale creșteri sezoniere în timpul lunilor de iarnă”, a precizat coordonatorul ERN RARE-LIVER, prof. Ansgar W. Lohse, directorul clinicii departamentului de medicină din cadrul centrului medical universitar Hamburg-Eppendorf.

OMS a raportat peste 1000 de cazuri probabile

ERN RARE-LIVER este în contact cu Societatea Europeană de Gastroenterologie Pediatrică, Hepatologie și Nutriție (ESPGHAN), precum și cu alte instituții de conducere din domeniul virusologiei și imunologiei cu scopul de a crea o abordare de ultimă generație care să poată elucida cazurile apărute.
Din aprilie 2022, o serie de copii, în special din Marea Britanie și Statele Unite au dezvoltat icter și hepatită acută severă de origine necunoscută.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportase cel puțin 1.010 cazuri probabile în 35 de țări.
În România, deși au fost raportate câteva cazuri suspectate de a fi hepatită acută de origine necunoscută, Ministerul Sănătății a anunțat, în luna mai, că niciun caz de hepatită severă nu s-a confirmat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS