21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMarinescu: Următoarele variante ale noului coronavirus nu vor fi mai agresive

Marinescu: Următoarele variante ale noului coronavirus nu vor fi mai agresive

Următoarele variante virale ale noului coronavirus, cel mai probabil, „nu vor fi mai agresive”, însă se vor transmite „cu uşurinţă”, a declarat, pentru Agrerpres, directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Marinescu.

„Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (…) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, s-a ajuns în etapa de pandemie în care „se convieţuieşte” cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

„Putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală”, a explicat Adrian Marinescu.

El a adăugat că, în toamnă, când se vor deschide şcolile, iar oamenii vor interacţiona mai mult, este probabil să se înregistreze o nouă creştere a numărului de cazuri de COVID-19, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.

În opinia sa, în cazul unui număr mare de persoane infectate, trebuie să existe „suficiente” centre de testare şi evaluare, la care oamenii să se poată adresa atunci când au nevoie, iar abordarea să fie una „echilibrată”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS