27.3 C
Craiova
sâmbătă, 3 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateDe ce e bine să mâncăm porumb fiert

De ce e bine să mâncăm porumb fiert

În afară de îngheţată, vara abia aşteptăm să mâncăm porumb fiert sau copt. Porumbul, pe lângă faptul că este delicios, este sursă bogată de vitamine, minerale şi fibre şi oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Substanţele nutritive pe care porumbul le conţine sunt: vitaminele B şi C, fibre, proteine, magneziu şi potasiu, dar şi doi antioxidanţi importanţi pentru vedere şi piele – zeaxantina şi luteina. În plus, porumbul oferă o cantitate mare de fibre dietetice de care ai nevoie împreună cu alţi carbohidraţi complecşi asimilaţi din alte alimente, care sunt surse excelente de energie. Foarte important este faptul că porumbul nu conţine gluten! Porumbul poate fi mâncat în orice moment din zi, mai ales când ai poftă de o gustare. Dacă şi ţie îţi place să mănânci porumb fiert sau copt vara, iată care sunt beneficiile lui asupra sănătăţii.

Vitamina E din porumb ajută celulele să se reînnoiască

Un consum moderat poate duce la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziţia porumbului grăbesc degradarea grăsimilor. Medicii spun că, prin consumul de porumb fiert, prevenim cancerul la plămâni, datorită substanţei numita beta-cryptoxanthin. Vitamina E din porumb ajută celulele să se reînnoiască, încetinind astfel procesul de îmbătrânire a pielii. Vitamina E din porumbul fiert ne protejează împotriva artritei, scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct.

Beneficii pentru organism

Mai mult, porumbul fiert conţine şi potasiu, necesar pentru buna funcţionare a muşchilor şi a inimii. Carbohidraţii cuprinşi în porumb dau energie şi nu permit depunerea grăsimii. Totodată, vitamina A, conţinută în porumb, este un antioxidant natural foarte important pentru sănătate şi funcţionarea corectă a organismului, pentru un metabolism rapid, care te ajută să slăbeşti uşor.

”Porumbul fiert este plin de fibre, esenţiale pentru digestie, minerale, dar şi vitamina C, calităţi care îl fac ideal în curele de slăbire. Un porumb fiert ne asigur[ 10% din vitamina C necesară pentru o zi şi 15% din necesarul de vitamina B5”, spune Marina Grigore, specialist în apifititerapie.

Porumbul fiert, recomandat În timpul sarcinii

Viitoarelor mame li se recomandă să includă în siguranță porumbul fiert în dieta lor. Proprietățile regeneratoare valoroase ale acestuia aduc beneficii neprețuite corpului unei femei însărcinate. Produsul gătit conține vitamine B, precum și vitamina E, elementele minerale au un efect pozitiv asupra sănătății. Fiecare bob are o coajă tare, astfel încât nutrienții sunt păstrați cât mai mult posibil.

De la ce vârstă pot copiii să consume porumb fiert

De la 6-8 luni, porumbul fiert poate fi introdus în meniul bebelușului în porții minuscule într-o formă rasă. Astfel de cereale pot fi prezente în dieta copilului de cel mult 2-3 ori pe săptămână. Bebelușilor de un an și jumătate li se dau deja boabe fierte.Corpul unui copil de 2 ani este deja capabil să digere o porțiune dintr-un porumb de dimensiuni medii. Boabele fierte se adaugă, de asemenea, la supe piure și tocănițe de legume.

Contraindicații

Un fel de mâncare poate fi nu numai benefic, ci și dăunător. În primul rând, după o supra-servire – mai mult de doi porumbi fierţi pe zi, care pot provoca flatulență și o senzație de greutate în abdomen. În plus, nu trebuie să utilizați în mod regulat produsul pentru persoanele cu astfel de afecțiuni: ulcer peptic; exacerbarea gastritei și pancreatitei; coagulare crescută a sângelui; alergic la porumb. De asemenea, mamele care alăptează ar trebui să consume rar produsul – în porții mici, pentru a nu provoca colici la copil.

Câte calorii are

Conținutul caloric al unei urechi de porumb fiert diferă în funcție de soiurile mai puțin sau mai dulci. Indicatorii variază de la 98 la 200 și mai mult de kcal. Uneori soiurile dulci produc energie care depășește 300 kcal. Vasul se consumă de obicei cu sare sau alte condimente. Dar, în acest caz, beneficiile sunt oarecum reduse, deoarece sarea: reține apa în corp; contraindicat în edem, probleme cu sistemul cardiovascular și insuficiențe ale tractului gastro-intestinal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS