18.4 C
Craiova
vineri, 2 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateApa minerală carbogazoasă este sănătoasă sau nu?

Apa minerală carbogazoasă este sănătoasă sau nu?

Apa este esențială pentru buna funcționare a corpului uman. Astăzi, putem alege între multe tipuri de apă. Întrebarea este dacă acestea oferă aceeași hidratare și beneficii pentru corp ca apa plată. În ultimii ani, popularitatea apei minerale a crescut exponențial. De fapt, vânzările apei minerale au crescut cu 23.4% față de anul 2020, potrivit Fortune.

Apa carbogazoasă este creată prin dizolvarea dioxidului de carbon în apă sub presiune. Această reacție oferă apei textura efervescentă.

În ultimul timp au apărut tot mai multe teorii conform cărora apa carbogazoasă nu este la fel de sănătoasă ca apa normală, deoarece apa minerală poate deteriora dinții, ne poate deshidrata, împiedică absorbția calciului în oase, favorizează apariția sindromului de colon iritabil. Ultimele studii sugerează, de asemenea, o posibilă legătură cu creșterea în greutate.

Apa minerală, reputație nefavorabilă deoarece este asociată cu băuturile carbogazoase îndulcite

Apa minerală are o reputație nefavorabilă deoarece este asociată cu băuturile carbogazoase îndulcite care au dus la scăderea densității osoase, din cauza acidului fosforic, un compus care nu este întâlnit în apa minerală obișnuită.

Apa minerală obișnuită nu crește riscul apariției afecțiunilor dentare

Studiile au asociat cariile dentare cu băuturile carbozagoase care conțin zahăr și acid citric. S-a demonstrat că apa minerală obișnuită nu crește riscul apariției afecțiunilor dentare. Cu toate acestea, atunci când se adaugă ingrediente precum zahăr, acizi și sodiu, riscul apariției cariilor dentare crește.

O altă teorie este că băuturile carbogazoase pot provoca sindromul colonului iritabil. Potrivit World Journal of Gastroenterology, această boală afectează între 9 și 23% din populația globală. Unele studii au arătat că apa minerală nu este cauza acestui sindrom, însă poate agrava simptomele afecțiunii la unii oameni.

Apa carbogazoasă asigură, de fapt, o hidratare superioară față de apa obișnuită

Atât timp cât apa nu conține aditivi, este la fel de hidratantă ca apa plată. Dacă vă place apa carbogazoasă, cercetările au arătat că acest tip de apă (cu nivel mai ridicat de calciu și bicarbonat) asigură, de fapt, o hidratare superioară față de apa obișnuită în timpul exercițiilor fizice intense.

România deține mai mult de jumătate din rezervele de apă minerală ale Europei

Mai mult, conform unei analize recente privind calitatea apelor minerale din România, se pare că izvoarele de ape minerale din țara noastră sunt mult mai sănătoase decât majoritatea celor existente în Europa. România este una dintre cele mai cunoscute țări din lume la acest capitol. Studiile de specialite realizate pe piața apei minerale din țara noastră, arată că România deține mai mult de jumătate din rezervele de apă minerală ale Europei, mai exact 60%.

Apa carbogazoasă este la fel de hidratantă și sănătoasă ca apa obișnuită

Prin urmare, părerea generală în acest moment afirmă faptul că apa carbogazoasă este la fel de hidratantă și sănătoasă ca apa obișnuită și nu există nici un dezavantaj dacă preferați această variantă pentru a rămâne hidratați. Pentru a vă asigura că apa minerală pe care o consumați este o alegere sănătoasă, citiți etichetele ingredientelor pentru a evita aditivii sau caloriile nedorite.

Apa minerală îngrașă?

Apa minerală te balonează pe moment, mai ales dacă bei o cantitate mai mare. De aceea, poți avea senzația falsă că îngrașă. De fapt, ea poate chiar să te ajute să slăbești. Bulele din apa minerală îți pot oferi o senzație de satietate, care te ajută să combați senzația de foame în timpul unei diete, în special pe stomacul gol sau între mese.

Când nu se recomandă apă minerală?

Bineînțeles că există și situații în care apa minerală carbogazoasă este contraindicată, iar medicul te va preveni cel mai bine cu privire la aceste situații. De pildă, pacienții care suferă de sindrom de colon iritabil sunt sfătuiți să limiteze complet consumul de apă minerală carbogazoasă. Aceasta accentuează simptomele specifice acestui sindrom, mai ales balonarea. Același lucru este valabil și pentru pacienții cu afecțiuni inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Bine de știut dacă obișnuiești să bei apă minerală:

Nu consuma numai apă minerală, fă-ți un obicei din a bea și apă plată.

Nu consuma prea des apă minerală cu zeamă de lămâie, întrucât aciditatea lămâii combinată cu bulele de acid pot cauza disconfort gastric.

Apa minerală te poate ajuta să îți ții apetitul sub control atunci când ești la dietă, menținând senzația de satietate mai mult timp.

Apa minerală poate combate și constipatia, însă e nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceasta teorie.

Persoanele care au dificultăți la înghițire (de obicei, din diverse cauze medicale) pot consuma apă minerală mai des pentru a-și ameliora această problemă. Apa minerală stimulează terminațiile nervoase implicate în procesul de deglutiție și, astfel, îmbunătățește abilitatea individului de a înghiți.

Dacă, totuși, ai dubii cu privire la sănătatea ta și consumul de apă minerală, consultă-te cu medicul pe această temă. Acesta îți va explica concret ce impact are consumul de apă minerală asupra organismului tău și care este cantitatea adecvată în funcție de greutatea ta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS