5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaccinurile anti-COVID au salvat în 2021 aproape 20 de milioane de vieți

Vaccinurile anti-COVID au salvat în 2021 aproape 20 de milioane de vieți

Un studiu recent al Imperial College London, publicat în revista Lancet, sugerează că aproape 20 de milioane de vieți au fost salvate de vaccinul anti-COVID în primul său an de existență, relatează Sky News.

Experții consideră că mai multe decese au fost prevenite în țările mai bogate, 12,2 milioane fiind salvate în țările cu venituri ridicate și medii-superioare.

Se estimează că cel puțin 66% din populația lumii, vaccinată cu cel puțin o doză

Bunica britanică Maggie Keenan a fost prima care a primit vaccinul în afara unui studiu clinic, la 8 decembrie 2020, și se estimează că cel puțin 66% din populația lumii a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Până în prezent au fost administrate peste 11 miliarde de injecții, în timp ce Universitatea Johns Hopkins din SUA estimează că decesele legate de COVID la nivel mondial se ridică la 6,3 milioane.

Alte 600.000 de decese ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi atins obiectivul OMS

Cercetarea Imperial College London sugerează că alte 600.000 de decese ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi atins obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a vaccina 40% din populația mondială până la sfârșitul anului 2021.

Concluziile principale ale studiului publicat în revista Lancet au fost formulate pe baza estimărilor privind ratele de vaccinare, decesele cauzate de COVID și înregistrările de decese excesive din 185 de țări.

„Vaccinarea COVID-19 a modificat substanțial cursul pandemiei, salvând zeci de milioane de vieți la nivel global”, au declarat autorii studiului.

„Cu toate acestea, accesul inadecvat la vaccinuri în țările cu venituri mici a limitat impactul în aceste comunități, ceea ce întărește nevoia de echitate și acoperire vaccinală la nivel mondial.”

Aproape 7,5 milioane de decese au fost prevenite în țările acoperite de programul Covax

Autorul principal al studiului, Dr. Oliver Watson, a declarat că aproape 7,5 milioane de decese au fost prevenite în țările acoperite de programul Covax, care urmărește să ofere acces la vaccinuri și teste în țările mai sărace.

„Constatările noastre arată că milioane de vieți au fost probabil salvate prin punerea vaccinurilor la dispoziția oamenilor de pretutindeni, indiferent de averea lor”, a declarat Dr. Watson.

„Cu toate acestea, s-ar fi putut face mai mult.”

„Dacă obiectivele stabilite de OMS ar fi fost atinse, estimăm că aproximativ una din cinci vieți pierdute din cauza COVID-19 în țările cu venituri mici ar fi putut fi prevenite.”

OMS a declarat că aproape un miliard de persoane din țările cu venituri mici sunt încă nevaccinate

Luna trecută, OMS a declarat că aproape un miliard de persoane din țările cu venituri mici sunt încă nevaccinate și că în unele țări există „un angajament politic insuficient pentru introducerea vaccinurilor”.

OMS a subliniat că „lipsa informării și dezinformarea” încă îi împiedică pe unii oameni să se vaccineze.

Doar 57 de țări – aproape toate fiind națiuni bogate – au reușit să vaccineze 70% din populație, a adăugat OMS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS