14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRiscurile scăldatului în locuri neamenajate: De la meningită la boli digestive

Riscurile scăldatului în locuri neamenajate: De la meningită la boli digestive

Odată cu venirea verii, foarte mulţi oameni au revenit la obiceiul mersului la scăldat în apele din apropiere, fără a conştientiza riscurile la care expun. În afară de riscul de înec, mai ales în ape curgătoare, îmbăierea în râuri, lacuri, iazuri şi canale de irigaţie poate aduce boli grave. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj atrag atenţia cu privire la pericolele din apele neamenajate.

„În judeţul nostru nu există nicio zonă naturală amenajată pentru îmbăiere”, transmit reprezentanţii DSP Dolj. „Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă”, adaugă aceştia.

Atenţie la semnele meningitei

Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător cu plaje, grupuri sanitare, duşuri determină riscuri majore pentru sănătate. Cel mai mare risc este cel al decesului prin înec, mai ales din lipsa semnalizării adâncimii apei. În apele curgătoare, pericolul creşte. Se pot forma vârtejuri, iar oamenii pot fi traşi de curenţii puternici departe de mal.

Îmbăierea în zonele care nu sunt amenajate în acest scop poate atrage şi îmbolnăviri. Una dintre afecţiunile care pot fi asociate cu scăldatul în zone interzise este leptospiroza, o boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor. Şi meningita reprezintă o ameninţare. Meningita se manifestă prin inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştienţă.

Risc de boli de piele şi boli digestive

Unele dintre cele mai frecvente boli la care ne expunem atunci când facem baie în zonele care nu sunt amenajate corespunzător sunt bolile de piele precum micozele sau eczemele, boliule digestive, precum boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie şi afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite.

În zonele cu vegetaţie sălbatică, un pericol este reprezentat şi de înţepăturile de căpuşe, care pot purta Boala Lyme.
„Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, transmit reprezentanţii DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS