22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateArdeiul gras, cea mai bogată legumă în vitamina C

Ardeiul gras, cea mai bogată legumă în vitamina C

Considerat una dintre legumele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate, banalul ardei gras este o sursă inepuizabilă de vitamina C.

Specialiştii spun că datorită conţinutului mare de vitamina C, ardeiul gras întăreşte sistemul imunitar. Consumat crud, în salate, copt, sau fiert alături de alte legume în ciorbă, supă şi tocăniţă, ardeiul gras aduce numai beneficii organismului.

Ardeiul capia, roşu la culoare şi cu o formă alungită, este extrem de benefic pentru sănătate. Are un conținut redus de calorii, iar toate soiurile sunt surse excelente de vitamine A și C, potasiu, acid folic și fibre. Ardeii îi găsim în toate dimensiunile și culorile, proaspeți, congelați, uscați sau conservați.

Ardeiul capia are un conținut scăzut de calorii

Ardeiul capia are un conținut scăzut de calorii. Deci, chiar dacă mănânci mai mult de o porție, vei obține doar aproximativ 45 de calorii. În plus, o porție de ardei capia roșu va oferi mai mult decât cota zilnică de vitamina A și C.

Conțin o cantitate mare de vitamina C

Aceștia conțin o cantitate mare de vitamina C, care protejează sistemul imunitar și menține pielea tânără. Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai mare cantitate regăsindu-se în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral.

Ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele

Toate soiurile de ardei conţin vitamina C în cantităţi uriaşe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roşu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C decît o portocală.
În 100 de grame de ardei sunt 125 de mg de vitamina C, adică 100% din doza zilnică recomandată. În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K, potrivit dietaromedic.ro.

Este prezentă şi Vitamina A

Vitamina A este şi ea prezentă, betacarotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor. Ardeiul capia roșu conține mai multe substanțe fitochimice și carotenoide, în special beta-caroten, care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii.

Capsaicina din ardeiul capia, beneficii multiple

Capsaicina din ardeiul capia are beneficii multiple pentru sănătate. Studiile arată că ajută la reducerea colesterolului rău, la controlul diabetului, la reducerea durerii și la ușurarea inflamației. Dacă sunt gătiți, pentru un timp scurt și la o temperatură redusă, ardeii capia își păstrează cea mai mare parte a conținutului dulce, aproape fructat și a conținutului de flavonoide, care este un nutrient puternic. Conținutul de sulf din ardeii capia îi face să joace un rol protector în anumite tipuri de cancer.

Sursă bună de vitamina E, care este cunoscută ca având un rol cheie în menținerea pielii și a parului

Ardeiul capia este o sursa bună de vitamina E, care este cunoscută ca având un rol cheie în menținerea pielii și a parului sănătos. Consumul regulat de ardei capia poate inversa semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, liniile fine, tonurile neuniforme ale pielii etc. și ajută pielea să arate din nou tânără și sănătoasă.

Ardeii capia, număr mare de antioxidanți

Acest avantaj antiîmbătrânire se datorează prezenței unui număr mare de antioxidanți din ardeii capia. Acești antioxidanți se luptă cu radicalii liberi ai corpului nostru și îi stabilizează și, astfel, îi împiedică să provoace leziuni oxidative la nivelul pielii.
Ardeii capia sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este benefică pentru sănătatea părului.

Protejează ochii de cataractă și degenerescența maculară

Ardeiul capia conține, de asemenea, vitamina B6, care este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și ajută la reînnoirea celulelor. Anumite enzime din ardeii capia, cum ar fi luteina, protejează ochii de cataractă și degenerescența maculară mai târziu în viață.

Dezavantaje

În timp ce în cantități mici de capsaicină pot reduce durerea, dozele mari sau concentrate pot produce o senzație reală de durere și arsură. De aceea, această substanță este unul dintre ingredientele principale ale spray-ului de piper.

Cum poate si consumat

Crud, fie ca atare, fie în salate;

Pregătit pe grătar (aroma sa devine mai dulce întrucât conținutul de apă este redus și concentrația de zaharuri crește);

În preparate gătite la cuptor;

Sub formă de murături, în oțet;

Umplut (cu brânză feta, cu alte legume, cu amestec de carne).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS