10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței

România va primi 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței

După ce autoritățile au diagnosticat luni primul caz de variola maimuței din România, ministrul Sănătății a anunțat că țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva acestei boli. Pacientul este un tânăr de 26 de ani, din Capitală.

Pacientul se simte bine, primește tratament, dar va rămâne izolat 21 de zile. Tânărul a fost diagnosticat luni, în urma investigațiilor de laborator, însă boala a debutat cu 4 zile înainte.

În urma analizelor și verificărilor, specialiștii și-au dat seama că partenerul bărbatului a călătorit în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de variola maimuței.

Referitor la vaccinurile împotriva variolei, România va primi aproximativ 2500 de doze, însă acestea vor ajunge în țara noastră în momentul în care Comisia Europeana va finaliza achiziția lor. Vaccinul este produs în Statele Unite, deocamdată în cantități mici.

În paralel, și Institutul Național de Sănătate Publică a stabilit un set de reguli de prevenție.

Pacienții diagnosticați vor fi izolați și tratați în spitalele de boli infecțioase. Medicul specialist poate însă recomanda pentru cazurile ușoare – izolare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie.

Acești pacienți trebuie să evite contactul apropiat sau intim cu alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS