14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAre seleniul rol anti-îmbătrânire?

Are seleniul rol anti-îmbătrânire?

Seleniul este un oligomineral esențial ce îndeplinește mai multe funcții la nivelul organismului uman. Cercetări recente sugerează că seleniul are proprietăți anti-îmbătrânire, posibil conferind protecție inclusiv împotriva bolilor asociate îmbătrânirii.

Despre seleniu

Necesar organismului în cantități foarte mici, seleniul se găsește într-o multitudine de alimente, deci poate face ușor parte din dieta alimentară, fără a presupune consumul de alimente exotice. În cazul necesității suplinirii unui deficit, seleniul există în farmacii și drogherii sub formă de suplimente alimentare, singur sau în combinație cu vitamine sau alte minerale.

Principalul mecanism de acțiune considerat a fi implicat în procesul anti-îmbătrânire este proprietatea anti-oxidantă a seleniului. Acesta luptă contra particulelor dăunătoare de tipul radicalilor liberi, atomi instabili produși în mod natural în organism ca un produs secundar al proceselor obișnuite. Radicalii liberi provoacă leziuni ale membranelor celulare și ADN-ului. Acest lucru se traduce, în timp, prin procese inflamatorii, îmbătrânire prematură a pielii și o serie de boli asociate cu vârsta.

Rolul anti-îmbătrânire – știință sau ficțiune?

Îmbătrânirea reprezintă un proces complex care implică leziuni moleculare, dezechilibre metabolice, modificări ale sistemului imunitar și susceptibilitate crescută la diferite boli și influențele provenite din mediul înconjurător.

Potrivit unui articol științific din 2019 care a evaluat mai multe studii, seleniul poate lupta împotriva îmbătrânirii și poate preveni problemele de sănătate legate de vârstă, cum ar fi bolile neoplazice, cele cardiovasculare și chiar tulburările neuropsihiatrice. În plus, există cercetări care au expus faptul că seleniul poate reduce inflamația cronică care este parte a procesului de îmbătrânire și acționează contra îmbătrânirii pielii cauzată de expunerea la UV.

Un studiu recent, din 2020, a arătat că aportul alimentar crescut de seleniu este asociat cu telomeri mai lungi. Exista teorii care leagă micșorarea lungimii telomerilor de procesul îmbătrânirii și de apariția unor boli specifice vârstei înaintate. Practic, durata vieții este corelată cu lungimea telomerilor, fiind un posibil biomarker estimativ al procesului de îmbătrânire.

Alte beneficii pentru sănătate

Procesul de îmbătrânire este corelat în cele mai multe cazuri cu apariția diferitelor afecțiuni cronice, deci rolul anti-îmbătrânire al seleniului poate fi și ca urmare a prevenirii sau îmbunătățirii unor afecțiuni cronice.

O analiză a mai multor studii publicate a arătat că există o legătură între nivelurile mai scăzute de seleniu și riscul mai crescut de boală coronariană. Pe de altă parte, alte studii nu au găsit efecte semnificative statistic ale seleniului asupra evenimentelor cardiovasculare, în urma administrăriii de suplimente cu seleniu pentru prevenirea bolilor de inimă. În concluzie, beneficiile seleniului la nivelul cordului rămân în dezbatere.

Deși capacitatea seleniului de a proteja celulele împotriva deteriorării și mutațiilor ADN-ului pare e ne conduce la ideea că acesta ar putea avea un rol esențial în prevenirea cancerului, în 2018 un studiu care a analizat rezultatele a 83 de studii a concluzionat că nu există dovezi solide care să sugereze că seleniul din dietă sau suplimentele ce conțin acest oligomineral previn cancerul la oameni.

Rol cheie pentru tiroidă

Uzual, seleniul este asociat cu funcțiile tiroidiene datorită rolului cheie pe care acesta îl joacă la acest nivel. Deși unele studii sugerează că nivelul optim de seleniu poate proteja împotriva bolilor tiroidiene, sunt necesare și în acest caz cercetări suplimentare pentru a determina dacă suplimentele cu seleniu pot trata sau preveni bolile tiroidiene.
Proprietățile antioxidante ale seleniului par a fi responsabile de întârzierea declinului cognitiv. Această ideea se bazează pe faptul că nivelurile de seleniu seric scad odată cu vârsta, iar concentrațiile la limită sau chiar deficitare de seleniu pot fi asociate cu declinul cognitiv. Asemenea celorlalte beneficii atribuite seleniului, și aceasta necesită cercetări suplimentare.

Concluzie

Seleniul este un mineral necesar pentru buna desfășurare a mai multor funcții importante din organism. Dovezile care să arate că poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate sunt limitate.

În acest moment, nu există dovezi că suplimentele cu seleniu pot încetini sau preveni îmbătrânirea, dar recomandarea profesioniștilor din domeniul sănătății este să fie incluse cantități optime de seleniu în dietă, deoarece joacă un rol în neutralizarea radicalilor liberi și reducerea inflamației, ambele putând contribui la îmbătrânirea prematură.
Înainte de administrarea oricărui supliment alimentar ce conține seleniu, consultarea medicului sau a altui profesionist din domeniul medical este indicată.

Valentina Ghimpau
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS