22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHipertensiunea, tot mai frecventă la tineri și chiar la copii. Clinica Speranța: „Am tratat copil de 11 ani cu HTA”

Hipertensiunea, tot mai frecventă la tineri și chiar la copii. Clinica Speranța: „Am tratat copil de 11 ani cu HTA”

De multe ori, hipertensiunea arterială (HTA) este depistată din întâmplare, fiind o afecțiune tăcută. Alteori, ea este trădată de anumite semne, dar acestea pot fi ușor trecute cu vederea. Durerile de cap, tâmplele care ne pulsează, oboseala la eforturi mici sau sângerările nazale pot indica probleme cu tensiunea arterială.

Deși acestea se instaurează cel mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, în ultimii ani, HTA afectează din ce în ce mai mulți tineri și chiar și copii. „În clinica noastră, am tratat copil de numai 11 ani cu HTA”, semnalează specialiștii Centrului Medical Speranța din Craiova.

Kilogramele în plus pot influența negativ tensiunea

Cele mai importante cauze ale acestui trend îngrijorător sunt obiceiurile nesănătoase care ne-au afectat stilul de viață. Alimentația proastă și fumatul sunt marii factori de risc, transmit medicii.

„Stilul de viață agitat și alimentația nesănătoasă contribuie la creșterea riscului de dezechilibru în ceea ce privește tensiunea arterială. În cazul copilului pe care l-am depistat cu HTA la Clinica Speranța, exista și o problemă de greutate, copilul era supraponderal. Am încercat să stabilizăm tensiunea prin modificarea stilului de viață, dar nu a fost suficient. În cele din urmă, a fost nevoie și de tratament medicamentos”, explică dr. Radu Popa, cardiolog la Centrul Speranța.

Pacientul a ajuns la clinică în urma unei recomandări a medicului de familie, după ce s-a prezentat la acesta acuzând episoade recurente de dureri de cap.

Uneori, hipertensiunea indică un alt dezechilibru în organism

În unele cazuri, hipertensiunea la pacienți tineri poate fi efectul secundar al unei alte afecțiuni. Ea poate fi asociată unor probleme cu rinichii sau ficatul sau unor dezechilibre la nivelul glandei tiroide.

O altă cauză a apariției hipertensiunii arteriale la vârste tinere este fumatul, adaugă medicul.

„Avem pacienți tineri, de 30 de ani, cu HTA, care nu sunt foarte dispuși să își schimbe stilul de viață, să renunțe la fumat sau măcar să reducă drastic numărul de pachete fumate. Din păcate, acest obicei vine cu riscuri importante, iar la pacienții tineri, pe fondul hipertensiunii arteriale, al colesterolului crescut și fumatului, se poate ajunge până la evenimente nefericite precum un accident vascular cerebral”, atrage atenția dr. Radu Popa.

Clinica Speranța oferă consultații cardiologice cu echipamente de înaltă performanță. Ecograful 4D cu tehnologie bazată pe inteligență artificială este disponibil în Craiova doar la acest centru medical.

Programările se pot face la numărul de telefon: 0771493887

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS