7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulAfectează suzeta dinţii copiilor? Cum avem grijă de igiena orală a bebeluşilor

Afectează suzeta dinţii copiilor? Cum avem grijă de igiena orală a bebeluşilor

La nivel internațional, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare ale dinților primari. 50% dintre copii nu respectă normele de igienă orală, afirmă dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont, care îi sfătuiește pe părinți să îi ducă pe cei mici la dentist cel puțin o dată la șase luni, pentru a ține sub control problemele dentare și, în același timp, pentru a-i obișnui pe cei mici cu rutina mersului la stomatolog.

„Familiarizarea copilului, încă de la cea mai fragedă vârstă, cu regulile de menținere a igienei orale, creează premisele ca acestea să fie respectate și la maturitate. Prima vizită la dentist o putem face cu cel mic încă de la apariția primului dinte, pentru a-l acomoda pe acesta și a începe să-i construim o rutină sănătoasă”, a precizat pentru publicaţia de specialitate Viaţa Medicală dr. Ramona Hlandan.

Traumatismele dentare reprezintă unele dintre cele mai grave afecțiuni cu care se pot confrunta cei mici, de la simpla fractură a coroanei, cu sau fără afectarea nervului, până la avulsiile dentare care implică ieșirea completă a dintelui din alveolă.

Amânarea tratării generează costuri până la de trei ori mai mari

O altă afecțiune este reprezentată de abcesul dentar, o complicație a cariei care alarmează părinții din cauza apariției durerii și umflăturii în dreptul dintelui.

Caria reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni dentare la copii, însă amânarea tratării acesteia va genera costuri de până la trei ori mai mari, iar durata intervențiilor necesare poate crește de până la patru ori.

„Igiena necorespunzătoare, alimentația neadecvată și lipsa controlului stomatologic periodic sunt responsabile de apariția cariilor. Controalele periodice la dentist pot preveni apariția acestora sau, dacă identificăm carii aflate în stadii incipiente, putem elimina riscul de apariție a complicațiilor”, a adăugat specialistul.

Sunt dinţii afectaţi de suzetă?

În cazurile în care suzeta este folosită de sugari și de copiii cu vârsta până în 2 ani, aceasta nu ar trebui să aibă efecte nocive asupra dezvoltării aparatului dento-maxilar. Cu toate acestea, folosirea suzetei pentru perioade lungi de timp, sau de către copiii mai mari de 3 ani, poate avea efecte negative pentru cei mici.

„În situațiile de utilizare excesivă pot să apară modificări în poziția dinților, așa numitele vesibulopoziții, adică dinții prezintă o înclinare accentuată spre exterior. De asemenea, se pot produce chiar și modificări ale formei arcadelor. Este bine ca suzeta să nu fie utilizată în permanență , pe parcursul zilei sau nopții, ci doar în anumite momente”, spune specialistul.

Citeşte continuarea aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS