14.5 C
Craiova
luni, 3 octombrie, 2022
Știri de ultima orăSanatateObezitatea ar putea fi recunoscută ca boală cronică, în România

Obezitatea ar putea fi recunoscută ca boală cronică, în România

Obezitatea ar putea fi recunoscută în premieră ca boală cronică în țara noastră. Cifrele sunt îngrijorătoare – 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane), iar până în anul 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate, informează Hotnews.

Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității a fost lansată oficial la Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, în prezența autorităților din domeniul sănătății, membrilor Parlamentului, reprezentanților celor mai importante societăți medicale cu competențe în domeniul obezității și a asociațiilor de pacienți. Coaliția atrage atenția că obezitatea este o boală cronică, ce trebuie abordată ca atare, cu prioritate.

De asemenea, Coaliția își propune să crească gradul de conștientizare asupra complicațiilor severe și costurilor ridicate pentru sistemul de sănătate, precum și să promoveze un set de politici publice în domeniul managementului obezității și prevenirii complicațiilor asociate.

La nivel mondial, evoluția obezității a fost una de creștere accelerată, la nivelul anului 2022 având următoarele date raportate:

  • 800 de milioane de persoane trăiesc cu obezitate, în întreaga lume;
  • Obezitatea la copii se estimează că va crește cu 60% până în 2030, când numărul copiilor cu obezitate va atinge 250 milioane;
  • Costurile cu consecințele medicale ale obezității vor atinge 1 trilion dolari până în 2025.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un raport în care avertizează că o „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora.

Și în România, sitauția obezității este îngrijorătoare:

  • 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane), 34,6% din populația României e afectată de suprapondere, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.
  • Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030 (de la 8,3% în 2016 până la 20,1% în 2030).
  • Scorul de risc al României în privința obezității: urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezităţii până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin.
  • Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție deformată pe care românii o au asupra acesteia – doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia.

Obezitatea, slab conştientizată de români

„Putem vorbi despre o acută lipsă de conștientizare la nivelul populației cu privire la obezitate și la pericolele pe care le reprezintă pentru sănătate. Nici măsurile de prevenție sau de tratare a obezității nu le sunt foarte familiare românilor”, a afirmat Alina Dincă, Managing Director ISRA Center.

„Nu doar incidența obezității în România ne îngrijorează, ci și felul în care oamenii se raportează la ea. Cel mai recent studiu de percepție privind obezitatea 6 arată o dată în plus că ne confruntăm cu o situație critică, care reclamă acțiune imediată: obezitatea este slab reprezentată în mintea românilor ca afecțiune sau boală care poate afecta grav starea de sănătate, fiind spontan menționată de doar 4% dintre românii din mediul urban participanți la studiu”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

În acest context, prof. univ. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a lansat un apel deschis la acțiune pentru toți factorii interesați pentru a se alătura Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității: „Este momentul să recunoaștem obezitatea ca problemă importantă de sănătate publică și să instituim politici adecvate pentru prevenția, tratamentul și managementul integrat al obezității, similar altor boli cronice, punând accentul și pe responsabilitatea sistemică“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS