18.3 C
Craiova
luni, 27 iunie, 2022
Știri de ultima orăSanatateS-a lansat Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității

S-a lansat Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității

Pe 17 mai 2022, sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a fost lansată oficial la Palatul Parlamentului Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității.

Coaliția atrage atenția că obezitatea este o boală cronică, ce trebuie abordată ca atare, cu prioritate. De asemenea, Coaliția își propune să crească gradul de conștientizare asupra complicațiilor severe și costurilor ridicate pentru sistemul de sănătate, precum și să promoveze un set de politici publice în domeniul managementului obezității și prevenirii complicațiilor asociate.

La nivel mondial, evoluția obezității a fost una de creștere accelerată, la nivelul anului 2022 având următoarele date raportate:

  • 800 milioane persoane trăiesc cu obezitate;
  • Obezitatea la copii se estimează că va crește cu 60% până în 2030, când numărul copiilor cu obezitate va atinge 250 milioane;
  • Costurile cu consecințele medicale ale obezității vor atinge 1 trilion dolari până în 2025.
  • Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport în care avertizează că o ”epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora.

La nivelul României, situația obezității este îngrijorătoare

31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane de persoane), 34,6% din populația României e afectată de suprapondere, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.
Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are 7/10 scor de risc în ceea ce privește creșterea obezității la copii până în 2030 (de la 8,3% în 2016 până la 20,1% în 2030), scrie 360medical.ro.
Scorul de risc al României în privința obezității: urmând politicile actuale, șansele să respectăm planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezităţii până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% la populația adultă de sex masculin și de 4% la populația adultă de sex feminin.

Doar 1 din 4 români cu obezitate recunoaşte afecţiunea

Incidența foarte ridicată a obezității în România este dublată și de o percepție deformată pe care românii o au asupra acesteia – doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia. ”Putem vorbi despre o acută lipsă de conștientizare la nivelul populației cu privire la obezitate și la pericolele pe care le reprezintă pentru sănătate. Nici măsurile de prevenție sau de tratare a obezității nu le sunt foarte familiare românilor”, a afirmat Alina Dincă, Managing Director ISRA Center.

”Nu doar incidența obezității în România ne îngrijorează, ci și felul în care oamenii se raportează la ea. Cel mai recent studiu de percepție privind obezitatea arată o dată în plus că ne confruntăm cu o situație critică, care reclamă acțiune imediată: obezitatea este slab reprezentată în mintea românilor ca afecțiune sau boală care poate afecta grav starea de sănătate, fiind spontan menționată de doar 4% dintre românii din mediul urban participanți la studiu”, a declarat Prof. univ. Dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

În acest context, Prof. univ. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a lansat un apel deschis la acțiune pentru toți factorii interesați pentru a se alătura Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității: “Este momentul să recunoaștem obezitatea ca problemă importantă de sănătate publică și să instituim politici adecvate pentru prevenția, tratamentul și managementul integrat al obezității, similar altor boli cronice, punând accentul și pe responsabilitatea sistemică”.

Specialiştii îşi doresc un Program Naţional pentru controlul obezităţii

În acest context, Forumul Român pentru Obezitate (FORO) – comitetul științific care a avut inițiativa lansării Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității – propune recunoașterea obezității ca boală cronică în România și instituirea unor politici de sănătate adecvate pentru prevenția, tratamentul și managementul integrat al obezității, similar altor boli cronice. Cea mai importantă măsură de politică publică este dezvoltarea unui Program Național privind controlul obezității.

Coaliția Națională pentru Combaterea Obezității este o platformă colaborativă formată din specialiști, societate civilă și autorități, care își propune să genereze propuneri și recomandări de politici publice ce vizează problematicile obezității. Coaliția este o inițiativă a Forumului Român pentru Obezitate (FORO) – Comitetul Științific ce reunește reprezentanții celor mai importante societăți medicale și organizații cu competențe în domeniul obezității și al complicațiilor asociate ale acesteia.

Misiunea Coaliției este creșterea gradului de conștientizare a obezității ca boală cronică, ce conduce la complicații severe cu costuri asociate ridicate pentru sistemul de sănătate, precum și promovarea și implementarea unei politici publice coerente în domeniul managementului obezității și prevenirii complicațiilor asociate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecS-ar putea ca o călătorie pe care o faceţi...

ȘTIRI GdS